« Kaikki ajankohtaiset

20.8.2020

Menitkö kesällä naimisiin tai erosit? Muista tarkistaa kenelle henkivakuutuskorvauksesi menee

 Julkaisemamme tiedote koskien henkivakuutuksen edunsaajamääräyksen tärkeydestä on herättänyt keskustelua ja mielenkiintoa asiaa kohtaa. Kauppalehti ja Talouselämä julkaisivat aiheesta artikkelit.

Henkivakuutuksen edunsaajaa ei määrätä testamentilla

Tilastokeskuksen mukaan heinä- ja elokuu ovat Suomen suosituimmat avioitumiskuukaudet. Tilastot kertovat myös sen, että suomalaiset eroavat useimmiten loma-aikojen jälkeen. Lapsia syntyi viime vuonna 45 613. Esimerkiksi nämä elämäntilanteiden muutokset heijastuvat myös henkivakuutuksiin ja korvauksen edunsaajiin. Nyt on hyvä aika tarkistaa oman henkivakuutuksen edunsaaja. Henkivakuutuskorvauksen saajan kertoo vakuutuksen edunsaajamääräys. Siitä ei määrätä testamentilla.

Vuonna 2019 Suomessa solmittiin 22 296 avioliittoa. Heinä- ja elokuussa häitä vietettiin 7 001 parin kesken. Avioliitoista noin 40 prosenttia päättyy eroon. Viime vuonna avioero astui voimaan 13 365 parilla. Uusia vauvoja saimme Suomeen edellisvuonna reilut 45 000. Nämä suuret elämäntilanteiden muutokset vaikuttavat monella myös henkivakuutuksien edunsaajiin. 

– Henkivakuutus ei ole aina ihan päällimmäisenä mielessä, kun elämässä tapahtuu muutoksia. Se tehdään ja sitten se herkästi unohtuu. Henkivakuutus kannattaa tarkistaa vuosittain. On hyvä huomioida korvauksen määrä ja päivittää se vastaamaan nykytilannetta. Lisäksi kannattaa ehdottomasti tarkistaa edunsaaja eli kenelle henkivakuutuksesi korvaus aikanaan menee. Lapsiluku on voinut lisääntyä, on menty naimisiin tai erottu. Joku läheinen on voinut kuolla tai jostain henkilöstä on tullut hyvinkin tärkeä. Kun edunsaajamääräys on annettu, ei henkivakuutuskorvaus kuulu kuolinpesän varoihin eikä siitä määrätä testamentilla, henkivakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen muistuttaa.

Henkivakuutuksen edunsaajamääräys ohittaa testamentin

Henkivakuutuksessa määritellään aina edunsaaja, eli se taho jolle korvaus maksetaan, kun vakuutettu kuolee. Henkivakuutuksen ottaja päättää edunsaajasta. Tavanomaisesti edunsaajia ovat lapset, puoliso, kumppani tai läheiset, mutta vakuutettu voi määrittää korvausten saajaksi minkä tahon tahansa. Poikkeuksena se, että lemmikkikissaa tai koiraa ei voi laittaa edunsaajaksi, mutta esimerkiksi kissahoitolan tai kennelliiton on mahdollista olla edunsaaja.

– Testamentilla määrätään kuolinpesän varoista. Henkivakuutuskorvaus ei kuulu kuolinpesän varoihin eikä siitä määrätä testamentilla. Toki henkivakuutuksen edunsaajaksi voi määrätä myös kuolinpesän, jolloin korvaus maksetaan kuolinpesään ja jaetaan sieltä kuten perintö, josta on voitu määrätä testamentilla. Jos näin toimitaan, on hyvä huomioida, että kuolinpesälle maksettu raha on käytettävissä vasta kun pesänselvitys on tehty. Mikäli korvaus maksetaan henkivakuutuksessa nimetylle edunsaajalle, raha tulee parissa viikossa korvaushakemuksen täyttämisestä suoraan hänen tililleen, Laitinen selventää.   

Henkivakuutuksessa avopuoliso ei ole puoliso

Henkivakuutuksen edunsaajien kanssa kannattaa olla tarkkana. Puoliso-sana viittaa aviopuolisoon ja rekisteröidyn parisuhteen toiseen osapuoleen. Vakuutusmaailmassa avopuoliso ei siis ole puoliso. Jos avopuoliso halutaan nimetä edunsaajaksi, kannattaa kirjata hänet nimellä ja henkilötunnuksella. Lisäksi on hyvä muistaa, että jos edunsaajaksi on määritelty lapset, määrite ei kata uusperheiden puolison lapsia. Nimellä myös heistä voi tehdä edunsaajia.

Avioeron sattuessa on edunsaaja aina hyvä tarkistaa. Jos henkivakuutuksessa on edunsaajana nimettynä entinen kumppani, korvaus maksetaan hänelle. Jos avioeron jälkeen ei ole tullut uutta puolisoa, kannattaa korvaukselle päivittää uusi edunsaaja.

Kyselytutkimus: elintaso laskee parisuhteessa eläviltä 70 prosentilla, jos puoliso kuolee

Suomalaiset eivät varaudu puolisonsa poismenon mahdollisuuteen kovin vakuuttavasti. Joka kymmenes avioliitossa elävä ei tiedä, onko puolisollaan henkivakuutus, ja joka kolmas ei ole varautunut puolison kuoleman aiheuttamaan tulonvähennykseen mitenkään.

– 70 prosenttia parisuhteessa elävistä suomalaisista sanoo, että elintaso laskee, mikäli puoliso kuolee. Lähes puolella melko paljon tai erittäin paljon. Muutto nykyisestä kodista olisi edessä 40 prosentilla. Joka viides joutuisi myymään omaisuuttaan. Henkivakuutus on paras keino torjua tuollaisia vaikutuksia, Laitinen toteaa.

Tiedot selviävät Kalevan maaliskuussa 2019 teettämän kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1001 parisuhteessa elävää 18–65-vuotiasta suomalaista.

 

 

Lisätietoja:

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva

Timo Laitinen, toimitusjohtaja

puh. 050 4244 104

timo.laitinen@kalevavakuutus.fi

 

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva

Minna Mikkanen, johtaja

puh. 050 5364 688

minna.mikkanen@kalevavakuutus.fi