« Kaikki ajankohtaiset

27.7.2023

Näin suomalaiset puhuvat kuolemasta: kuollaan tai menehdytään, mutta ei potkaista tyhjää

Kalevan kisoissa heitetään lusikkaa nurkkaan

Suomalaiset puhuvat kuolemasta yleensä vakavin sanankääntein ja harvemmin hieman humoristisemmilla ilmaisuilla, kuten ”potkaista tyhjää” tai ”sulkea kännykkä viimeistä kertaa”. Näiden sijasta puhutaan kuolemisesta, menehtymisestä ja pois nukkumisesta. Vakavimmin puhuvat pohjoissuomalaiset ja kepeimmin itäsuomalaiset. Henkivakuutusyhtiö Kaleva haluaa rohkaista suomalaisia puhumaan kuolemasta avoimesti. Lahdessa 27.–30.7.2023 järjestettävissä Kalevan kisoissa kävijät pääsevät keräämään rahaa lasten ja nuorten liikuntaharrastuksille. Kaleva lahjoittaa pelistä kertyneiden pisteiden mukaisen rahasumman Päijät-Hämeen yleisurheiluseurojen lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastusten tukemiseen. Lapset ovat esillä Kalevan kisoissa myös esiurheilijoina. Finaalissa yleisurheilun SM-kentälle astuu kuusi alle 13-vuotiasta esiurheilijaa, jotka koettelevat omia ennätyksiään kilpalajeissa. Henkivakuutusyhtiö Kaleva on ollut yleisurheilun Kalevan kisojen pääyhteistyökumppani jo 114 vuotta.

 

Kuolema ei ole helpoimpia puheenaiheita. Henkivakuutusyhtiö Kalevan kesäkuussa 2023 teettämän puhetyylikyselyn mukaan suomalaiset käyttävät melko perinteisiä ilmaisuja kuolemasta. Eniten puhutaan salonkikelpoisilla sanankäänteillä ”kuolla” (94 prosenttia on käyttänyt tai voisi käyttää), ”menehtyä” (92 prosenttia) ja ”nukkua pois” (88 prosenttia). Myös kristillisestä perinteestä ammentavat kuolemanjälkeiseen elämään viittaavat sananparret ”poistua keskuudestamme” (86 prosenttia) ja ”siirtyä ajasta ikuisuuteen” (70 prosenttia) ovat suomalaisten suosiossa. Leikkisiä ilmaisuja, kuten ”kuolla kupsahtaa” tai ”vaihtaa hiippakuntaa” on käyttänyt keskimäärin noin 9 prosenttia vastaajista.

"Eri alueilla puhutaan kuolemasta eri tavoin. Pohjoissuomalaiset ottavat aiheen vakavasti: heistä 40 prosenttia piti leikkisiä ilmaisuja keskimäärin epäasiallisina. Kepeimmin kuolemasta puhuvat itäsuomalaiset. Heistä keskimäärin 37 prosenttia kertoi, että on puhunut tai voisi puhua kuolemasta leikkisin ilmaisuin. Pohjoissuomalaisilla vastaava luku on 24 prosenttia", Henkivakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen kertoo.

Vastaajat suhtautuvat joihinkin leikkisiin ilmaisuihin avoimemmin kuin toisiin. Fraaseja ”lähteä saappaat jalassa” ja ”siirtyä autuaammille metsästysmaille” on käyttänyt tai voisi käyttää lähes joka toinen kyselyn vastaaja. ”Heittää lusikka nurkkaan” sopisi joka kolmannen sanavarastoon. Sopimattomimpana ilmaisuna vastaajat pitivät fraasia ”sulkea kännykkä viimeistä kertaa”. Vain prosentti vastaajista myöntää käyttäneensä tätä kiistanalaista sananpartta. Seuraavaksi eniten vastaajat karsastivat sota-ajalta periytyviä ilmaisuja ”siirtyä oikosääristen joukkoon” (55 prosenttia pitää täysin epäasiallisena) ja ”siirtyä ilmavoimiin” (47 prosenttia) sekä maanläheistä ”kasvaa horsmaa” (47 prosenttia).

"Perinteikkäistä puhetottumuksista huolimatta vastaajat osoittavat varovaista avoimuutta kuolemakeskustelulle. Osaltaan vastauksissa näkyy taipumus vaieta vaikeasta aiheesta silloinkin, kun pitäisi voida puhua. Henkivakuutus Kalevan henkilökunnan jo vuonna 1910 lahjoittamassa Kalevan maljassa lukee: Ruumiillinen ja taloudellinen hyvinvointi päämäärämme. Tätä viestiä viemme yhä edelleen eteenpäin ja Kalevan kisojen yhteydessä pyrimme tuomaan kuolemaan valmistautumista avoimeen keskusteluun", Laitinen kertoo.

Lasten urheiluharrastuksia tuetaan Kalevan kisoissa heittämällä lusikkaa nurkkaan

Lahdessa 27.–30.7.2023 järjestettävissä Kalevan kisoissa voi tukea nuorten liikuntaharrastuksia heittämällä kirjaimellisesti lusikkaa nurkkaan. Henkivakuutusyhtiö Kalevan teltalta löytyvässä pelissä on kolme kultalusikkaa, joita heitetään kolmeen eri vaikeusasteen nurkkaan. Nurkkaan osumisesta saa vaikeusasteen mukaisesti pisteitä. Kaleva lahjoittaa heitettyjen lusikoiden pistemäärästä muunnettavan rahasumman Päijät-Hämeen yleisurheiluseurojen lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastusten uudistamiseen. Seurat voivat hakea tukea omien ideoidensa toteuttamiseen. Lahjoitussumma on enimmillään 5000 euroa.

Kilpailun leikkimielinen nimi pyrkii osaltaan helpottamaan kuolemasta keskustelemista ja pahimpaan varautumista. Vanhemman kuolema voi viedä lapselta mahdollisuuden kalliiden liikuntaharrastusten jatkamiseen aikana, jolloin mielekkäälle tekemiselle on suuri tarve.

"Toisen vanhemman kuolema on lapselle paitsi henkinen, myös käytännön arjessa näkyvä tragedia. Lasten urheiluharrastukset ovat usein niin kalliita, ettei leskeksi jäänyt vanhempi pysty niitä yksin maksamaan. Henkivakuutus on vanhempien keino mahdollistaa lapsilleen hyvä ja aktiivinen lapsuus silloinkin, kun pahin tapahtuu", Laitinen toteaa ja jatkaa:

"Yleisurheilussa on se etu, että se on kaikkien saatavilla. Ulkokentillä pelattavat lajit eivät vaadi jäähallimaksuja tai kalliita välineitä, ja monessa lajissa pääsee alkuun helposti saatavilla olevilla välineillä ja iloisella urheiluhengellä."

Alle 13–vuotiaat esiurheilijat koettelevat ennätyksiään finaalissa

Kalevan kisat eivät ole pelkästään aikuisten mittelöt.

Vuoden 2023 Kalevan kisojen finaalissa kuusi 8–12-vuotiasta esiurheilijaa pääsee koettelemaan osaamistaan Lahden stadionilla. Nämä esiurheilijat ovat paikallisten yleisurheiluseurojen harrastajia, jotka yrittävät omaa ennätystään ennen varsinaista finaalia. Heillä on ainutlaatuinen mahdollisuus viettää päivä kilpaurheilijana Kalevan kisoissa, ja osa voi päästä tiedotustilaisuuteen Suomen huippujen kanssa. Henkivakuutusyhtiö Kaleva on tuonut esiurheilijoita eri lajien loppukilpailuihin vuodesta 2015 lähtien.

"Henkivakuutusyhtiö Kalevan kahdeksan vuotta sitten Porin Kalevan kisoissa aloittama esiurheilijatoiminta tuo finaaliin lasten liikunnan iloa. Kalevan kisojen kentälle saapuvat esiurheilijat eivät kilpaile voitosta, vaan riemuitsevat mahdollisuudesta yrittää ja onnistua", Laitinen sanoo.

Lahdessa järjestettävien Kalevan kisojen esiurheilijat ovat
Tomas Mäkinen, 12, miesten keihäs
Veeti Seppälä, 11, miesten pituus

Elsa Kemppainen, 11, naisten keihäs

Jasmiina Kärkkäinen, 11, naisten korkeus

Ronja Malmström, 8, naisten kuula

Eero Leminen, 11, miesten moukari

 

Lisätietoja:

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva

Timo Laitinen, toimitusjohtaja
puh. 050 424 4104
timo.laitinen@kalevavakuutus.fi

 

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva
Minna Mikkanen, johtaja
puh. 050 536 4688
minna.mikkanen@kalevavakuutus.fi

 

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva on perustettu vuonna 1874. Kaleva on Suomen vanhin ja yksi vakavaraisimmista henkivakuutusyhtiöistä. Keskinäisen yhtiön osakkaita ovat vakuutuksenottajat ja takuupääoman omistajat. Vakuutuksenottajia on noin 200 000. Takuupääoman suuruus on 8,4 miljoonaa euroa ja sen omistavat puoliksi Sampo Oyj tytäryhtiöineen ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma tytäryhtiöineen. Yhtiö toimii läheisessä yhteistyössä Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiön ja If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliikkeen sekä muiden Sampo-konserniin kuuluvien yhtiöiden kanssa. Keskinäisenä yhtiönä Kaleva ei kuulu Sampo-konserniin. Kaleva on erikoistunut myymään henki- ja tapaturmavakuutuksia yhteistyösopimuksen kanssaan tehneiden ammatti- ja toimihenkilöjärjestöjen jäsenille. www.kalevavakuutus.fi