Kalevan Malja

Kalevan henkilöstön lahjoittama hopeinen malja on kulkenut jo yli vuosisadan ajan voittajalta toiselle.

Kalevan malja jaetaan vuosittain menestyneimmälle yleisurheiluseuralle

Kalevan kisoissa kisataan vuosittain Kalevan maljasta, jonka on aikanaan lahjoittanut Henkivakuutusyhtiö Kalevan henkilöstö. Maljan saa vuodeksi eniten pisteitä kerännyt yleisurheiluseura. Kalevan kisat ovat yleisurheilutapahtuma, jossa kisataan Suomen mestaruudesta.

Mikä on Kalevan malja

Kalevan malja on yleisurheilun Suomen mestaruuskisojen kiertopalkinto, jonka lahjoittivat Vakuutusyhtiö Kalevan miespuoliset työntekijät joulukuussa vuonna 1909. Lahjoitus tehtiin yksityishenkilöinä omista varoista silloiselle Suomen Voimistelu- ja Urheiluliitolle, josta myöhemmin tuli Suomen Valtakunnan Urheiluliitto (SVUL). Maljan tarkoituksena oli kannustaa suomalaisia ylläpitämään kuntoaan urheiluharrastuksella.

Kalevan maljan valmisti Oy Tilgman Ab. Kalevan malja on korkea hopeinen malja, jota koristaa seppeleitä pitelevä mieshahmo, sekä sanat "Ruumiillinen ja taloudellinen hyvinvointi päämäärämme". Tämä ajatus on lähtökohtana myös Henkivakuutusyhtiö Kalevan toiminnalle.

Kalevan malja on kiertopalkinto, jonka saa vuodeksi omakseen eniten pisteitä kerännyt yleisurheiluseura. Vuosina 1920–1926 Kalevan maljan pisteitä sai yleisurheilun lisäksi myös kilpapyöräilystä, voimistelusta ja hiihdosta. Vuonna 1920 mukana oli myös paini ja vuosina 1921–1926 mäenlasku.

Kalevan malja lahjoitettiin 1909, ja heti seuraavana vuonna siitä kilpailtiin yleisurheilun SM-kisoissa Viipurissa.

Kuinka Kalevan malja voitetaan

Nykyään Kalevan maljan voittaa vuosittain yleisurheiluseura, joka kokoaa eniten pisteitä ulkoratojen SM-kilpailuista. Kilpailun on siis tapahduttava ulkona, ja mukaan laskettavia lajeja ovat kaikki yleisurheilulajit.

Kalevan maljan kilpailuaika on noin vuoden pituinen, ja pisteitä kerryttävä aika vaihtelee kilpailujen päivämäärien mukaan. Vuoden 2023 palkinnon pisteidenkeräysaika alkoi SM-Moniottelusta 17.9.2022 ja se päättyi 10.9.2023 SM-Viestiin.

Kalevan Kisat sai nimensä Kalevan maljasta

Vuoden 1910 Viipurin kisoista lähtien yleisurheilun SM-kilpailuja alettiin epävirallisesti kutsua Kalevan otteluksi Kalevan maljan mukaan. Kalevan Kisat -nimitys sai alkunsa, kun Suomen Urheilulehti uutisoi vuonna 1915 Porissa järjestettävistä yleisurheilun SM-kisoista ja käytti ilmaisua Kalevan Kisat. Kalevan Kisat oli kuitenkin pitkään yleisurheilun suomenmestaruuskilpailujen epävirallinen nimi.

Suomen Urheiluliitto (SUL) virallisti lopulta yleisurheilun suomenmestaruuskilpailujen nimeksi Kalevan Kisat vuonna 1937 Viipurissa järjestettyjen kisojen yhteydessä. SUL:n puheenjohtajana toimi tuolloin Urho Kaleva Kekkonen. Mitä ilmeisimmin SUL:n puheenjohtajalle päätös oli helppo, olihan hänen toinen nimensä Kaleva.

Vuosikymmenten ajan Kalevan malja luovutettiin kunniapalkintona nimenomaan virallisten SM-kisojen, Kalevan Kisojen, parhaalle urheiluseuralle. Nykyisen pistelaskumenetelmän mukaan Kalevan malja -pisteitä laskettaessa huomioidaan seurojen menestys kaikissa ulkoratojen SM-tasoisissa kilpailuissa. Päävastuu Kalevan Kisojen järjestämisestä on Suomen Urheiluliitolla. Kaleva toimii yleisurheilun SM-kilpailujen nimisponsorina.

Vuonna 2024 Kalevan kisat pidetään Vaasassa 27.–30.6.

Kalevan malja