Miksi kannattaa ottaa henkivakuutus?

Marja-Liisa on 48-vuotias ja asuu aviomiehensä kanssa omakotitalossa Tampereella. Talosta on jäljellä asuntolainaa vielä 15 vuodeksi. Marja-Liisalla on aiemmasta liitostaan kaksi teini-ikäistä lasta, jotka asuvat pariskunnan luona. Hän kokee, että ero edellisestä puolisosta vaikutti lapsiin paljon, ja haluaa varmistaa heille hyvät edellytykset elämään. Pariskunnan luona asuu vuoroviikoin myös aviomiehen kahdeksanvuotias tytär edellisestä liitosta. Marja-Liisa on perusterve ja huolehtii hyvinvoinnistaan säännöllisillä ja terveillä elämäntavoilla.

Marja-Liisa on vielä terve. Juuri siksi hänen kannattaa ottaa henkivakuutus. Iän myötä sairaudet lisääntyvät, aviomiehen kanssa on paljon yhteistä velkaa ja henkivakuutuksella voi turvata myös lasten tulevaisuutta.

1. Henkivakuutus turvaa lasten taloudellisen riippumattomuuden 

Henkivakuutuksella voi mahdollistaa lapsille hyvän tulevaisuuden ja pesämunan, vaikkei olisi itse enää huolehtimassa heistä. Puolison lapsen voi myös huomioida, jos haluaa.

Lapset voi nimetä henkivakuutuksen edunsaajiksi joko kokonaan tai osittain. Mikäli lapset ovat alaikäisiä, he saavat henkivakuutuskorvauksen käyttöönsä täyttäessään 18 vuotta, eli juuri opiskelujen kynnyksellä ja muuttaessaan omilleen.

Kannattaa myös muistaa, että leskellä on oikeus jäädä asumaan vainajan ja lesken yhteiseen asuntoon, eivätkä lapset voi vaatia sen myymistä. Silloin lapset eivät saa osuuttaan perinnöstä lesken vielä eläessä, mutta perintöverot voivat silti tulla maksettavaksi.

2. Terveys saattaa heiketä ikääntyessä

Moni perusterve ei tule ajatelleeksi henkivakuutusta. Vaikka olisi vielä terve ja huolehtisi kunnostaan, ei kuitenkaan kannata tuudittautua ajatukseen, että pysyy aina terveenä.

Ikääntyessä vastustuskyky heikkenee. Monet sairaudet lisääntyvät iän myötä, ja niillä voi kestää vuosia kehittyä. Sairastua voi myös, vaikka olisi pitänyt hyvää huolta itsestään, ja sairaus voi kohdata yllättäen.

Henkivakuutus kannattaakin ottaa silloin, kun on vielä terve. Jos on jo sairastunut sairauteen, joka voi johtaa kuolemaan, henkivakuutusta ei myönnetä. 

3. Laina voi olla liian iso yhdelle

Asuntovelallisen on hyvä miettiä, miten selviää lainanlyhennyksistä, jos puolisolle tapahtuu jotain. Laina voi olla liian suuri yhden ihmisen maksettavaksi, jos on ajateltu, että sen maksamiseen on käytössä kahden ihmisen tulot. Silloin rakkaasta kodista, joka on tärkeä myös lapsille, voi joutua luopumaan.

Vaikka lainan pystyisikin maksamaan yksin, se voi lohkaista ison osan palkasta. Silloin muuhun elämiseen jää vähemmän rahaa, jolloin voi joutua tinkimään esimerkiksi lasten tai omista harrastuksista ja matkustamisesta.

 

4. Perintöveroista täytyy selvitä nopeasti

Henkivakuutuskorvauksella voi maksaa perintöverot. Perintöverot saattavat yllättää. Aviopuolison kuollessa hänen osuutensa yhteisestä talosta on perintöä, josta pitää maksaa perintöverot.

Perintöverot pitää maksaa, vaikkei taloa myytäisi, ja ne voivat olla esimerkiksi kymmenen prosenttia koko perittävästä omaisuudesta. Jos talon arvo on satoja tuhansia euroja, verotkin nousevat kymmeniin tuhansiin. Lisäksi perintöverot pitää maksaa nopeasti, eli taloa ei välttämättä edes ehdi myydä, ennen kuin ne erääntyvät.

Surun keskellä voi olla ylivoimaista, jos joutuu murehtimaan perintöveroja tai myymään kotinsa, jotta pystyisi suoriutumaan niistä.

Näin ostat henkivakuutuksen

TAPATURMAVAKUUTUKSET KOKO PERHEELLE

Aikuisen tapaturmavakuutus

Pysyvästi edullinen hinta liiton jäsenelle ja hänen puolisolle. Valitse elämäntilanteeseesi sopiva vakuutus. Vakuutuksen saa voimaan muutamassa minuutissa.

Lue lisää

Lapsen tapaturmavakuutus

Myönnetään alle 18-vuotiaille lapsille. Voimassa 25 ikävuoteen saakka, kattaa kilpaurheilun tapaturmat 18-vuotiaaksi asti. Voimassa aina ja kaikkialla ilman omavastuuta. Vakuutuksen saa voimaan muutamassa minuutissa.

Lue lisää