Kuoleman sattuessa, mitä tehdä läheisen sosiaalisen median palveluille?

Kuoleman sattuessa on monia käytännön asioita, joita läheisten olisi hyvä hoitaa, jos surutyö sen mahdollistaa. Tiesitkö, että vainajan solmimat sopimukset jäävät kuolinpesän osakkaiden vastuulle? Näihin sopimuksiin kuuluvat muun muassa sosiaalisen median tilit, kuten Facebook ja Instagram. Sosiaalisen median palvelut eivät saa automaattisesti tietoa käyttäjiensä kuolemasta. Jollei niitä erikseen poista, menehtyneen tilit jäävät sosiaalisen median alustoille. Tällöin palvelu saattaa esimerkiksi muistuttaa kuolleen henkilön syntymäpäivästä tai ehdottaa tätä Facebook-kaveriksi. Siksi monet haluavat poistaa kuolleen läheisen sometilit tai muuttaa ne muistotileiksi. Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin, miten kuolleen läheisen eri sosiaalisen median tilit saa lakkautettua.

Miten poistan Facebook-tilin?

Vanhempien tai sairaiden ihmisten kohdalla osa kuolemaan valmistautumista saattaa olla se, että jakaa omat sosiaalisen median salasanat luotettavan henkilön kanssa. Facebookin turvallisuusasetuksissa on myös mahdollista määrittää toiselle henkilölle oman tilin käyttöoikeus kuoleman sattuessa. Linkki vie englanninkieliselle ohjesivulle. Näin tili on yksinkertaista poistaa, kun sen aika on.

Tutustutaan eri skenaarioihin Facebook-tilin poistamiseksi.

Tilanne 1: Sinulla on käytössäsi kuolleen henkilön salasana tai tilin käyttöoikeus

  • Ennen kuin poistat läheisesi tilin, lataa Facebookista haluamasi kuvat, tilapäivitykset ja tekstit itsellesi talteen. Klikkaa minkä tahansa Facebook-sivun ylälaidassa Asetukset-painiketta ja valitse alavalikosta kohta ”Lataa Facebook-tietojesi kopio”.
  • Julkaisujen ja varmuuskopioitujen tietojen häviäminen järjestelmästä voi kestää jopa 90 päivää. Facebook säilyttää esimerkiksi käyttäjän ystävilleen lähettämät viestit muistissaan senkin jälkeen, kun tilin muut tiedot on poistettu.
  • Kun haluat varmasti poistaa tilin, tee se tämän ohjeen mukaisesti. Linkki vie englanninkieliselle ohjesivulle.

Huomaathan, että on monia palveluita, johon kirjaudutaan Facebook-tunnuksilla. Facebook-tilin tuhoamisen yhteydessä voivat siis hävitä käyttöoikeudet myös Facebookin kautta toimiviin muihin palveluihin, kuten Instagramiin, Spotifyhin ja Tinderiin. 

Tilanne 2: Sinulla ei ole käytössäsi kuolleen henkilön salasanaa kuoleman sattuessa

  • Facebookissa on lomake, jolla kuolleen omaisen Facebook-profiilin voi poistaa. Tilin sulkemiseen tarvitaan kuolintodistus. Linkki vie englanninkieliseen lomakkeeseen.
  • Läheisesi on voinut kuolemaan valmistautumisen yhteydessä antaa Facebookille ohjeet siitä, mitä haluaa tililleen tehtävän kuolemansa jälkeen. Facebook toteuttaa aina tätä toivetta ja kertoo sen niille, jotka pyytävät tilin sulkua.
  • Kun puoliso kuolee tai muu läheinen menehtyy, Facebook-profiilin voi myös muuttaa muistosivuksi. Silloin sieltä poistetaan kaikki muu sisältö paitsi postausseinä, jonne läheiset voivat kirjoittaa jäähyväisviestejä ja muistoja. Lue ohjeet muistosivun tekemisestä, ja jätä Facebookille pyyntö täällä. Linkki vie englanninkieliselle ohjesivulle.

Läheisen kuolemaan liittyy aina paljon selvitys- ja järjestelytöitä, ja usein myös taloudellista epävarmuutta. Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheisten taloudellinen tulevaisuus kuoleman sattuessa. 

 

Miten suljen Twitter-tilin läheisen kuollessa?

Kuten Facebook-tilin kohdalla, Twitter-tilin salasanan jakaminen läheiselle ihmiselle voi olla fiksu osa kuolemaan valmistautumista tai varautumista yllättävän tilanteen varalle. Jos läheisesi kuolee ja sinulla on hänen kirjautumistietonsa, toimi näin:

Tilanne 1: Sinulla on käytössäsi kuolleen henkilön salasana

  • Jos haluat säilyttää kuolleen henkilön julkaisuja, pyydä niiden latausta täältä. Linkki vie englanninkieliselle ohjesivulle.
  • Twitter-tilin poisto on tehtävä tietokoneella, ei mobiililaitteella. Kirjaudu ensin Twitteriin. Siirry tilin asetuksiin ja etsi kohta ”Poista tilini käytöstä”. Kun olet lukenut tilin poistamista koskevat tiedot, napsauta: ”Poistetaan tili käytöstä.” Kirjoita lopuksi salasana vahvistaaksesi tilin poiston.
  • Twitter säilyttää tiliin liittyviä tietoja 30 päivää. Sen jälkeen ne poistetaan pysyvästi. Osa twiiteistä saattaa näkyä tilin seuraajille vielä muutaman päivän poistamisen jälkeen. 

Tilanne 2: Sinulla ei ole käytössäsi kuolleen henkilön salasanaa

  • Jos olet osallinen kuolinpesässä tai tunnistettavissa oleva perheenjäsen, voit pyytää Twitteriltä kuolleen läheisen tilin poistoa täyttämällä tämän lomakkeen. Linkki vie englanninkieliselle ohjesivulle.
  • Sen jälkeen Twitter on sinuun yhteydessä ja pyytää tarvittavia dokumentteja, kuten henkilöllisyystodistusta ja menehtyneen henkilön kuolintodistusta, tilin poistamista varten.

Miten poistan kuolleen Instagram-tilin?

Kuolemaan valmistautumista tai yllättävää tilannetta varten, verkkopalveluiden salasanat kannattaa antaa jollekin läheiselle turvalliseen säilytykseen. Näin on myös Instagram-tilin tietojen kohdalla. Jos sinulla on kuolleen läheisen salasana hallussasi, tilin poistaminen on käy helpoiten…

Tilanne 1: Sinulla on käytössäsi kuolleen henkilön salasana

  • Kirjaudu sisään palveluun. Ennen kuin poistat tilin, lataa Instagramista haluamasi kuvat talteen. Mene sisään kirjautuneena Poista tilisi -sivulle selaimessa mobiilissa tai tietokoneella. Tilin poistaminen ei siis onnistu sovelluksen kautta. Valitse kohta “miksi poistat tilisi”, ja anna salasanasi. Klikkaa “poista tilini”.
  • Kuolleen läheisen tilin voi myös muuttaa muistotiliksi. Lue ohjeet muistotilin tekemisestä ja lähetä pyyntö täällä. Linkki vie englanninkieliselle ohjesivulle.

Tilanne 2: Sinulla ei ole käytössäsi kuolleen henkilön salasanaa

  • Jos vainajan salasana ei kuoleman sattuessa ole kenenkään tiedossa, lähiomainen voi pyytää tilin poistoa. Siihen tarvitaan todistus sukulaisuudesta sekä kuolintodistus. Lue tarkemmat ohjeet ja lähetä lomake täällä. Linkki vie englanninkieliselle ohjesivulle.

Miten poistan edesmenneen Google-tilin?

Huomaathan, että läheisen kuoleman sattuessa sähköpostitilin poistaminen kannattaa tehdä viimeisenä, sillä sähköpostiosoitteella kirjaudutaan sisään useimpiin sosiaalisen median palveluihin. Google-tilin poistamisen yhteydessä katoavat oikeudet myös esimerkiksi YouTube-tilin käyttöön. Haluatko varmasti poistaa kuolleen henkilön Google-tilin? Sen poistaminen käy helpoiten, jos menehtynyt on etukäteen jakanut sinulle kirjautumistietonsa. Kuten Facebookissa, Google-tilillä on myös mahdollista määrittää käyttöoikeus puolisolle tai muulle läheiselle. Lisäksi Googlella on hallintasovellus, jonka kautta tilinomistaja voi määrätä sen kohtalosta kuolemansa jälkeen. Hän voi esimerkiksi määrätä tilinsä poistettavaksi, mikäli se on ollut epäaktiivinen tietyn ajan. 

Jos haluat poistaa kuolleen Google-tilin…

Tilanne 1: Sinulla on käytössäsi kuolleen henkilön salasana

  • Tarkista, että läheisesi tärkeät tekstitiedostot tai sähköpostit ovat tallessa. 
  • Poista Google-tili kirjautumalla tilin sivuille. Valitse tiliasetuksista ”Poista tilisi tai palveluita”. Avautuvasta ikkunasta valitse ”Poista Google-tili ja tilin tiedot”. Rastita molemmat valintaruudut ja vahvista tilin poisto.

Tilanne 2: Sinulla ei ole käytössäsi kuolleen henkilön salasanaa

  • Kuoleman sattuessa lähiomaisen tulee lähettää Googlelle hakemus tilin lopettamiseksi täällä. Linkki vie englanninkieliselle ohjesivulle.
  • Hakemuksesta on käytävä ilmi, että kyseinen henkilö on kuollut ja että hakemuksen tekijä on hänen lähisukulaisensa.

Sosiaalisen median tilien sulku kuolemaan valmistautuessa tai kuoleman sattuessa 

Puolison kuollessa suru vie valtaosan ajasta ja energiasta. Sosiaalisten median tilien sulku ei ole akuutti asia, mutta se kannattaa tehdä sopivan hetken tullen. Sosiaalisen media tilien sulku voi olla myös osa kuolevan henkilön kuolemaan valmistautumista. Tällöin henkilö voi itse sulkea ennakoivasti tilinsä tai antaa tarvittavat kirjautumistiedot läheiselle, jotta tilien sulku on helppoa kuoleman sattuessa. 

Tiesitkö, että vain 50 % suomalaisista on tehnyt toimenpiteitä kuoleman varalle. Oletko sinä? Kuolemaan valmistautuminen kannattaa nimittäin aloittaa jo silloin, kun se ei vielä ole ajankohtaista.