Mihin työikäiset suomalaiset kuolevat? Yleisimmät kuolinsyyt ja miksi pahimpaan kannattaa varautua henkivakuutuksella

Tilastokeskuksen tilasto suomalaisten kuolinsyistä kertoo, että työikäiset suomalaiset kuolevat syöpiin ja muihin kasvaimiin sekä verenkiertoelinten sairauksiin. Alkoholi on yhä monen työikäisen kuolemansyynä.

Viimeisin tilasto kertoo, että suomalaisia työikäisiä kuoli 7600, mikä on yli 200 enemmän kuin vuonna 2019. Se on 14 prosenttia kaikista kuolleista, joita oli 55 498. Noin prosentti suomalaisista kuolee vuosittain.

Mitkä ovat työikäisten yleisimmät kuolinsyyt?

Työikäisillä naisilla syövät ja muut kasvaimet aiheuttivat peräti 44 prosenttia kuolemista, ja verenkiertoelinten sairauksien osuus jäi 14 prosenttiin kuolemista.

Mihin työikäiset kuolevat? Eniten työikäisiä menehtyi kasvaimiin ja verenkiertoelinten sairauksiin. Näihin kahteen pääryhmään kuoli yli puolet työikäisistä. Työikäisinä kuolleista naisista kuoli kasvaimiin 42 prosenttia, miehistä vain 24 prosenttia. Verenkiertoelinten sairauksien osuus kuolemansyistä oli naisilla 15 prosenttia vuonna 2019. Sitä vastoin työikäisillä miehillä verenkiertoelinten sairaudet ja kasvaimet aiheuttivat lähes yhtä suuren osuuden kuolemista.

Kasvaimet ovat yleistyneet muutaman prosentin verran sekä työikäisillä naisilla että miehillä kuolinsyinä vuoteen 2009 verrattuna. Tyypillisin kuoleman aiheuttava syöpä miehillä oli keuhkosyöpä ja naisilla rintasyöpä. Suomen Syöpäyhdistyksen mukaan joka kolmas suomalainen sairastuu jossakin vaiheessa syöpään. Osa paranee siitä, osa ei.

Vaikka työikäisten kuolemat ovat vähenemään päin, koskettaa kuolema yhä 7600 työikäisen läheisiä vuosittain. Henkivakuutuksella turvaat perheesi taloudellisen tulevaisuuden helposti ja nopeasti, jos pahin tapahtuisi sinulle tai puolisollesi.

 

Työikäiset kuolevat sairauksiin

”Monet vakuutusasiakkaat ajattelevat, että valtaosa työikäisten kuolemista liittyy tapaturmiin, vaikka syövät ja verenkiertoelinten sairaudet ovat tyypillisimpiä kuoleman syitä. Työelämävuosien karttuessa näihin sairauksiin kuolevien määrä kasvaa”, aktuaari Teemu Jokela Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kalevasta kertoo.

Jokela kannustaa perheellisiä ja niitä, joilla on paljon lainaa ja arkimenoja harkitsemaan henkivakuutuksen ottamista oman ja puolison kuoleman varalle. Jos kuolema vierailee, elämisen kulut jäävät lesken hoidettavaksi, mikä voi aiheuttaa stressiä.

”Hankalassa tilanteessa henkivakuutus auttaa hoitamaan velat ja jatkamaan elämää. Vakuutuksen riittävänä määränä pidetään lainojen ja kahden vuoden tulojen summaa”, Jokela sanoo ja jatkaa: ”Jokaisen kannattaakin laskea oman henkivakuutuksen hinta. Uskon, että moni yllättyy myönteisesti edullisen henkivakuutuksen hinnasta.”

Monen kuolinsyy yhä alkoholiperäinen

Kun tarkastellaan seuraavia työikäisten kuoleman syitä viime vuonna, alkoholiperäisten tautien ja tapaturmaisen alkoholimyrkytyksen osuus oli 14 prosenttia, tapaturmien 10 prosenttia, itsemurhien 8 prosenttia ja muiden syiden 17 prosenttia.

”Meillä Suomessa on edelleen paljon alkoholiperäisiä kuolemia. Se ei suoraan näy tilastossa, mutta myös tupakointi on voinut myötävaikuttaa näihin kuolemiin”, Jokela sanoo ja viittaa tutkimustietoon.

Vuonna 2016 julkaistu professori Jürgen Rehmin tutkimusryhmän riskiarviointi eri päihteiden aiheuttamista kuolemista nosti kärkisijoille alkoholin ja tupakan ennen kokaiinia ja heroiinia.

Alkoholiperäiset syyt ja itsemurhat ovat paljon tyypillisempiä kuolinsyitä miehillä – niihin menehtyi noin kolminkertainen määrä työikäisiä miehiä verrattuna työikäisiin naisiin.