Mihin työikäiset suomalaiset kuolivat vuonna 2021? Yleisimmät kuolinsyyt ja miksi pahimpaan kannattaa varautua henkivakuutuksella

Tilastokeskuksen vuoden 2021 data suomalaisten kuolinsyistä kertoo, että työikäisiä (15–65-vuotiaat) kuoli yhteensä 7400 henkilöä: 5 000 miestä ja 2400 naista. Yhteismäärä on 200 ihmistä vähemmän kuin vuonna 2020. Työikäisten kuolleisuus pieneni erityisesti alkoholiperäisissä taudeissa. Vuonna 2021 alle 65-vuotiaat työikäiset kuolivat pääasiassa verenkiertoelinten sairauksiin ja kasvaimiin; koronavirustautiin kuoli 133 työikäistä. Tämä on 91 enemmän kuin vuonna 2020. On kuitenkin syytä huomioida, että koska koronavirusepidemia alkoi Suomessa maaliskuussa 2020, vuodet eivät ole keskenään täysin vertailukelpoiset.

Mitkä ovat työikäisten yleisimmät kuolinsyyt?

Suomalaisia kuoli vuonna 2021 yhteensä 57 600, joista työikäisten osuus oli 13 % eli 7400 henkilöä. Mihin työikäiset kuolevat? Eniten työikäisiä menehtyi syöpiin, kasvaimiin ja verenkiertoelinten sairauksiin. Näihin pääryhmiin kuoli noin 80 % kaikista työikäisistä.

Vuonna 2021 kuolleista työikäistä naisista kasvaimiin kuoli 41 %, miehistä puolestaan 24 %. Tyypillisin kuoleman aiheuttanut syöpä oli naisilla rintasyöpä; miehillä kurkunpään, henkitorven ja keuhkon syöpä; koolonin syöpä sekä haimasyöpä. Suomen Syöpäyhdistyksen mukaan joka kolmas suomalainen sairastuu jossakin vaiheessa elämäänsä syöpään, josta osa paranee siitä, osa ei. Verenkiertoelinten sairauksien osuus kuolemansyistä oli työikäisillä naisilla 15 % ja miehillä 24 %, yhtä suuri osuus kuin kasvaimilla.

Vaikka työikäisten kuolemat ovat vähenemään päin, kuolema koskettaa yhä 7400 työikäisen läheisiä vuosittain. Henkivakuutuksella turvaat perheesi taloudellisen tulevaisuuden helposti ja nopeasti, jos pahin tapahtuisi sinulle tai puolisollesi.

 

Alkoholiperäisten kuolemien osuus laskussa

Alkoholiperäiset taudit ja tapaturmainen alkoholimyrkytys veivät vuonna 2021 yhteensä 925 henkilön hengen, joista miesten osuus oli 717, lähes 80 %. Määrä on kuitenkin noin 5 % edellisvuotta vähemmän.

747 henkilöä teki itsemurhan vuonna 2021, joista suurin osa, 75 %, oli työikäisiä. Miesten tekemien itsemurhien määrä pysyi lähes samana vuodesta 2020; niiden osuus on edelleen yli kaksi kolmasosaa. Naisten itsemurhien määrä kasvoi hieman vuonna 2021. Tapaturmakuolemia, joihin ei lueta alkoholimyrkytyksen aiheuttamia kuolemia, oli yhteensä 1326 kappaletta. Niistä aiheutui siis noin 17 % kaikista kuolemista.

Työikäiset kuolevat enimmäkseen sairauksiin - toisin kuin yleisesti luullaan

”Monet vakuutusasiakkaat ajattelevat, että valtaosa työikäisten kuolemista liittyy tapaturmiin, vaikka syövät ja verenkiertoelinten sairaudet ovat tyypillisimpiä kuoleman syitä. Työelämävuosien karttuessa näihin sairauksiin kuolevien määrä kasvaa”, aktuaari Teemu Jokela Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kalevasta kertoo.

Jokela kannustaa perheellisiä ja niitä, joilla on paljon lainaa ja arkimenoja harkitsemaan henkivakuutuksen ottamista oman ja puolison kuoleman varalle. Jos kuolema vierailee, elämisen kulut jäävät lesken hoidettavaksi, mikä voi aiheuttaa stressiä.

”Hankalassa tilanteessa henkivakuutus auttaa hoitamaan velat ja jatkamaan elämää. Vakuutuksen riittävänä määränä pidetään lainojen ja kahden vuoden tulojen summaa”, Jokela sanoo ja jatkaa: ”Jokaisen kannattaakin laskea oman henkivakuutuksen hinta. Uskon, että moni yllättyy myönteisesti edullisen henkivakuutuksen hinnasta.”

Varaudu kaikkiin tulevaisuuden skenaarioihin: