Tutkimus: suomalaiset sanovat, että kuolemasta on helppo puhua

Miksi sitten vaikenemme?

Yli puolet suomalaisista kokee, että kuolemaan varautumisesta on helppo puhua. Silti 59 prosentissa parisuhteista ei ole koskaan keskusteltu, miten toisen kuolema vaikuttaisi perheen talouteen.

Suomessa kuolee tilastojen mukaan vuosittain noin 50 000 ihmistä, joista noin 10 000 on työikäisiä.

Joka neljäs suomalainen välttää puhumasta kuolemasta ja siihen varautumisesta, kertoo henkivakuutusyhtiö Kalevan tutkimus. Jopa 59 prosentissa kotitalouksista ei ole koskaan tehty riskiarviota siitä, mitä toisen puolison kuolema taloudellisesti tarkoittaisi.

Onko kuolema meille tabu – vaikka 58 prosenttia samaisen kyselyn vastaajista väitti, että kuolemasta on helppo puhua?

”Kuolema on meidän ajassamme näkymätön ja vieras. Nykyään kuollaan sairaaloissa, kun ennen kuoltiin kotona omaisten keskellä. Kuolema ei vain kerta kaikkiaan näy kulttuurissamme”, henkivakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen kuvaa.

Kalevan tutkimuksesta selviää, että lapsiperheissä kuolemaan varautumista pidetään tärkeämpänä kuin muissa väestöryhmissä. Lapsiperheissä toisen vanhemman kuolemaan liittyykin Laitisen mukaan suurimmat riskit.

”Omaisuutta ei juuri ole ehtinyt kertyä, mutta puolisoilla on yhteiset asuntolainat ja elätettävänä pienet lapset. Silloin kannattaa miettiä, miten arjesta selvitään, jos tulotaso yllättäen putoaa. Riittäisivätkö vain yhden vanhemman tulot pitämään esimerkiksi nykyisen asunnon, auton ja kesämökin – ylipäätään elintason? Onko yksin varaa maksaa lasten harrastukset ja koulutus? Henkivakuutus on hyvä tapa varautua taloudellisesti arjessa pärjäämiseen”, Laitinen sanoo.

Omaan taloudelliseen tilanteeseen sopivaa henkivakuutuksen korvaussummaa voi arvioida asumiskustannuksien määrällä, esimerkiksi vuokrien määrä vuodessa tai asuntolainan suuruus. Lisäksi on hyvä huomioida toisen puolison tulot ja parikymmentä tuhatta euroa lasta kohti.

Henkivakuutusyhtiö Kalevan YouGov Finlandilla teettämään tutkimukseen vastasi 28.2.–6.3.2017 välisenä aikana 1515 suomalaista.