Yli puolet puolisonsa menettäneistä joutuisi taloudellisiin vaikeuksiin

25 prosenttia suomalaisista uskoo, että omasta kuolemasta seuraisi puolisolle taloushuolia. Todellisuus on karumpi: jopa 57 prosenttia puolisonsa menettäneistä joutui taloudellisiin vaikeuksiin.

Joka neljäs suomalainen pelkää, että oma kuolema aiheuttaisi puolisolle vakavia taloudellisia ongelmia. Eikä aiheetta: Kun kysyimme puolisonsa menettäneiltä taloudellisesta selviämisestä, vastaus oli koruton. Jopa 57 prosenttia koki ainakin jonkinasteisia talousvaikeuksia.

Nämä tiedot käyvät ilmi henkivakuutusyhtiö Kalevan teettämästä tutkimuksesta, jossa tutkittiin suomalaisten taloudellista varautumista kuolemaan.

”Lähes joka kolmannelle puolison kuolemasta aiheutuneiden kulujen suuruus tuli yllätyksenä. Harva tulee ajatelleeksi, mitä kaikkia kustannuksia esimerkiksi hautajaisista syntyy. Sen lisäksi tulevat perunkirjoitus ja mahdolliset perintöverot – ja luonnollisesti yhteisistä lainanlyhennyksistä ja muista vastuista on selvittävä edelleen, mutta yksin”, henkivakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen sanoo.

Laitinen kehottaakin jokaista miettimään myös, miten itse selviäisi, jos puoliso kuolisi.

”Varsinkin jos puolison tulot ovat omia tuloja korkeammat, puolison kuolema vaikuttaisi voimakkaasti perheen tulotasoon. Silloin olisi erityisen tärkeää, että parempituloinen puoliso ottaisi henkivakuutuksen.”

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. Katso, mitä vakuutus sinulle maksaisi.

 

Tutkimustulokset puhuvat selvää kieltä: Suomalaisten taloudellinen varautuminen kuolemaan on hataraa. Jopa kahdella kolmesta aikuisesta ei ole henkivakuutusta eikä pankin lainaturvaa. Puolet vastaajista kertoo, että jos he kuolisivat, puolison olisi selvittävä ensisijaisesti omilla palkkatuloillaan. Viidennes arvelee, että selvitäkseen taloudellisesti puoliso joutuisi turvautumaan sosiaalitukiin.

”Meille suomalaisille on jostakin syystä vaikeaa ajatella elämän suurimpia riskejä, joihin lähiomaisen kuolema kuuluu. Siihen ei myöskään osata varautua. Ristiriita on siinä, että henkivakuutus pitäisi ottaa nimenomaan silloin, kun kaikki on hyvin”, Laitinen korostaa.

Henkivakuutusyhtiö Kalevan YouGov Finlandilla teettämään tutkimukseen vastasi 28.2.–6.3.2017 välisenä aikana 1515 suomalaista.