« Kaikki ajankohtaiset

25.5.2022

Suomalaisten velkaantuminen kasvattaa henkivakuutusten korvaussummia  

 

Henkivakuutusyhtiö Kalevan vanhin voimassa oleva henkivakuutus on otettu 75 vuotta sitten

 Moni suomalainen vakuuttaa edelleen mieluummin omaisuuttaan ja kulkuneuvojaan kuin henkeään. Uusien henkivakuutusten myynti tasaantui vuonna 2021 pandemian aiheuttaman kasvun jälkeen, kertoo Henkivakuutusyhtiö Kalevan vuosikertomus. Kalevan vakuutuskannalle on kuitenkin tyypillistä pitkäjänteisyys: sen vanhin edelleen voimassa oleva henkivakuutus on otettu vuonna 1947 ja pisimpään voimassa olevat vakuutukset päättyvät vuonna 2087. Henkivakuutusten korvaussummat ovat nousseet suomalaisten talouksien velkaantumisen myötä. Vuonna 2021 Kalevan asiakkaiden ostamien henkivakuutusten keskiturvasumma oli 110 500 euroa.

Henkivakuutusyhtiö Kalevalla on iso vakuutuskanta, jonka vanhin vakuutus on otettu 75 vuotta sitten eli vuonna 1947. Nyt voimassa olevat vakuutukset ulottuvat myös pitkälle tulevaisuuteen: pisimpään tällä hetkellä voimassa olevat Kalevan henkivakuutukset päättyvät 65 vuoden kuluttua eli vuonna 2087.

– Tällainen 140 vuoden aikajänne osoittaa konkreettisesti, miten pitkäjänteistä toimintaa henkivakuuttaminen on. Yhteistä historiaa ja tulevaisuutta asiakkaiden kanssa voi kertyä ei vain vuosia, vaan vuosikymmeniä. Jatkuvuus on tärkeää, toimitusjohtaja Timo Laitinen Henkivakuutusyhtiö Kalevasta sanoo.  

Kaleva on turvannut henkivakuutuksella jo lähes 220 000 suomalaista. Kaleva maksoi vuonna 2021 korvauksia yhteensä 64 miljoonaa euroa.

Yhä useampi Kalevan henkivakuutus ostetaan verkosta. Viime vuonna verkko-ostosten osuus kaikista henkivakuutusostoista oli reilu kolmannes eli 35 prosenttia. Henkivakuutusta eivät hanki verkkokaupasta vain nuoret aikuiset – myös viisikymppiset ostavat Kalevan selvitysten mukaan henkivakuutuksen mielellään digitaalisesti.  

– Kaleva oli ensimmäinen suomalainen henkivakuutusyhtiö, joka perusti verkkokaupan – jo lähes kaksikymmentä vuotta sitten. Verkosta henkivakuutuksen ottaminen kestää nopeimmillaan muutaman minuutin. Muutos on valtava, kun ajattelee, että aluksi henkivakuutukset otettiin niin, että valtuutettu vakuutusasiamies kiersi kotikäynneillä esittelemässä vaihtoehtoja. Koko prosessi kesti viikkoja, ellei jopa kuukausia, Laitinen kertoo.

Kertakorvauksena kaikki Kalevan henkivakuutukset olisivat yli 11 miljardia euroa

Summa, jolla Henkivakuutusyhtiö Kaleva turvaa suomalaisia kuoleman varalta, oli vuoden 2021 lopussa 11,4 miljardia euroa. Sen kokoluokasta kertoo se, että Suomen valtion tämän vuoden budjetissa ansio- ja pääomatuloverojen kertymän arvioidaan olevan hiukan tätä vähemmän: 10,9 miljardia euroa*.

Kalevan asiakkaiden ostamien henkivakuutusten keskiturvasumma oli viime vuonna 110 500 euroa. Vuonna 2017 keskiturvasumma oli 98 500 euroa, joten summa on noussut neljässä vuodessa yli 10 000 eurolla. Toisaalta myös suomalaisten asuntokuntien velkaantumisaste on noussut merkittävästi.

– Vuonna 2000 kotitalouksilla oli Suomen Pankin mukaan velkaa 68 prosenttia käytettävissä olevista tuloista. Kymmentä vuotta myöhemmin luku oli noussut jo 114 prosenttiin eli suuremmaksi kuin kotitalouksissa käytettävissä olevat tulot. Vuonna 2020 kotitalouksilla oli velkaa jo selvästi yli käytettävissä olevien tulojen: 133 prosenttia, Laitinen kertoo ja jatkaa:

– Henkivakuutuksen keskiturvasumman nousu kertoo siitä, että suomalaiset tiedostavat velkaantumisen aiheuttamat riskit ja varautuvat entistä paremmin mahdollisiin taloudellisiin muutoksiin. Alkuvuonna 2022 turvattomuuden tunnetta ovat lisänneet myös pitkittynyt koronapandemia sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Seuraamme näiden vaikutuksia talouteen ja sijoitusmarkkinaan ja teemme tarvittaessa tilanteen vaatimia toimenpiteitä. Suhtaudumme kuitenkin tulevaisuuteen luottavaisesti, sillä taloutemme on vahva. Myös lähes 150-vuotinen historiamme luo uskoa tulevaisuuteen, toimitusjohtaja Timo Laitinen Henkivakuutusyhtiö Kalevasta sanoo.    

*) Lähde valtiovarainministeriö: https://tutkibudjettia.fi/talousarvio/tulot/11/01 

Lisätietoja:

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva
Minna Mikkanen, johtaja
puh. 050 536 4688
minna.mikkanen@kalevavakuutus.fi

 

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva on perustettu vuonna 1874. Kaleva on Suomen vanhin ja yksi vakavaraisimmista henkivakuutusyhtiöistä. Keskinäisen yhtiön osakkaita ovat vakuutuksenottajat ja takuupääoman omistajat. Vakuutuksenottajia on noin 200 000. Takuupääoman suuruus on 8,4 miljoonaa euroa ja sen omistavat puoliksi Sampo Oyj tytäryhtiöineen ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma tytäryhtiöineen. Yhtiö toimii läheisessä yhteistyössä Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiön ja If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliikkeen sekä muiden Sampo-konserniin kuuluvien yhtiöiden kanssa. Keskinäisenä yhtiönä Kaleva ei kuulu Sampo-konserniin. Kaleva on erikoistunut myymään henki- ja tapaturmavakuutuksia yhteistyösopimuksen kanssaan tehneiden ammatti- ja toimihenkilöjärjestöjen jäsenille. www.kalevavakuutus.fi