« Kaikki ajankohtaiset

30.11.2022

Henkivakuutusyhtiö Kaleva palkkaa kuolemantaitovalmentajan

Omasta kuolemasta puhuminen on joka kolmannelle suomalaiselle vaikeaa – kuolema ei katoa vaikenemalla

Henkivakuutusyhtiö Kaleva etsii kuolemantaitovalmentajaa. Joulukuussa rekrytoitavan uuden työntekijän tehtävänä on kannustaa ihmisiä keskustelemaan kuolemasta rohkeammin kuin perinteisesti. Omaan kuolemaan varautumisesta puhuminen läheisten kanssa on joka kolmannelle suomalaiselle melko vaikeaa tai suorastaan mahdotonta. Läheisen kuolemaan varautumisesta puhuminen on vaikeaa tai mahdotonta noin puolelle suomalaisista. Tiedot ovat Kalevan lokakuussa 2022 teettämästä kyselytutkimuksesta. Keskustelua kuolemasta ja siihen varautumisesta tarvitaan myös siksi, että 90 prosentilla suomalaisista ei ole Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan mukaan vapaaehtoista henkivakuutusta. Lisäksi henkivakuutusten korvaussummat ovat niin pieniä, etteivät ne yleensä riitä säilyttämään perheen elintasoa.

Henkivakuutusyhtiö Kaleva haluaa kannustaa suomalaisia puhumaan rohkeasti kuolemasta. Kaleva rekrytoi joulukuussa kuolemantaitovalmentajan, jonka tehtävänä on madaltaa keskustelukynnystä kuolemasta ja siihen varautumisesta. Uuteen tehtävään etsitään digitaalisen viestinnän osaajaa, jolla on tunneälyä ja joka puhuu sujuvasti kuolemaa.

– Kuolema on vakava asia, josta vaietaan mielellään viimeiseen asti. Lokakuussa 2022 teettämämme kyselytutkimuksen mukaan joka kolmannen suomalaisen on melko vaikeaa tai suorastaan mahdotonta puhua läheistensä kanssa omaan kuolemaan varautumisesta. Noin joka toinen sanoi, että läheisen kuolemaan varautumisesta on vielä vaikeampi puhua kuin omasta kuolemasta, Henkivakuutusyhtiö Kalevan johtaja Minna Mikkanen sanoo. 

Puhumattomuus ja varautumisen välttely voi kuitenkin olla haitallista. Suurin osa suomalaisista ei turvaa läheistensä toimeentuloa ennenaikaisen kuolemansa varalta. 90 prosentilla suomalaisista ei ole vapaaehtoista henkivakuutusta, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toukokuussa 2022 julkaisema raportti. Lisäksi monen henkivakuutuksen korvaussumma on niin pieni, ettei se riitä turvaamaan perheen elintasoa huoltajan kuoleman jälkeen.

Samaan aikaan kotitalouksilla on velkaa enemmän kuin koskaan. Velkaantumisaste on Tilastokeskuksen mukaan kahden aikuisen lapsiperheissä 243 prosenttia eli lähes 2,5 kertaa perheen käytettävissä olevat tulot.   

Kuolema ei katoa vaikenemalla

Kuolemantaitovalmentaja muistuttaa, että meillä kaikilla on viimeinen käyttöpäivä. Se totuus ei katoa silmiä sulkemalla. Päin vastoin, mitä avoimemmin kuolemasta ja sen väistämättömyydestä voidaan puhua, sitä paremmin siihen voidaan varautua.

Kalevan Kuolemantaito-viestintä laajenee kuolemantaitovalmentajan rekrytoinnin jälkeen. Tammikuussa 2023 alkaa suurelle yleisölle ja Kalevan yhteistyökumppaneille suunnattu markkinointiviestintä. Kokonaisuutta suunnittelee ja toteuttaa Kalevan kanssa mainostoimisto Folk Finland. Molemmat uskovat, että vaikeasta aiheesta pitää puhua avoimemmin.

– Henkivakuutusmainosten onnellista ydinperhettä esittävät kuvat on yleensä otettu suoraan kuvapankeista ja niiden tekstissä yritetään kiertää kuolemasta puhuminen. Mietimme, että jos kerran on olemassa hyvinvointivalmentajia eli personal trainereita, miksei voisi olla kuolemantaitovalmentaja, joka heittäytyy aiheeseen samalla vakaumuksella ja lempeän humoristisesti. Kuolema on haudanvakava asia, josta voi viestiä hymyillen, mainostoimisto Folkin luova johtaja Tommi Laiho sanoo.

– Kaleva halusi tehdä rohkean irtioton perinteiseen. Kalevalla työskennellään toimenkuvasta riippumatta kuolemantaitovalmentajan tehtävissä, ja markkinoinnissa heitä edustaa kuolemantaitovalmentajaksi kutsuttu hahmo.

Mikään suunnittelu ei ole tainnut olla yhtä innostavaa kuin kuoleman herättäminen henkiin mainonnassa. Sen seurauksena jokainen tiimiläinen tunnustaa puhuneensa menettämisestä ja kuolemasta enemmän kuin milloinkaan ennen. Ilon ja itkun kyyneleiltä ei ole säästytty. Se on ollut vapauttavaa, rikkoa tabu, Laiho jatkaa.

– Henkivakuutus jos mikä on tärkeä ja kiinnostava tuote. Kuolema ei katoa vaikenemalla eikä siltä voi välttyä, mutta siihen voi varautua. Haluamme viestiä kuolemasta ja henkivakuutuksen tärkeydestä uudella ja erottuvalla tavalla. Henkivakuutuksesta pitää kertoa myös siksi, että siihen liittyy edelleen paljon epätietoisuutta ja jopa vääriä käsityksiä. Moni ei tiedä sitä, että henkivakuutus korvaa sekä sairauden että tapaturman aiheuttaman kuoleman tai että vakuutuksen voi saada lähes jokainen työkykyinen henkilö, Mikkanen toteaa.

Lue lisää rekrytoinnista.

Lisätietoja:

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva
Minna Mikkanen, johtaja
puh. 050 536 4688
minna.mikkanen@kalevavakuutus.fi

 

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva on perustettu vuonna 1874. Kaleva on Suomen vanhin ja yksi vakavaraisimmista henkivakuutusyhtiöistä. Keskinäisen yhtiön osakkaita ovat vakuutuksenottajat ja takuupääoman omistajat. Vakuutuksenottajia on noin 200 000. Takuupääoman omistavat puoliksi Sampo Oyj tytäryhtiöineen ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma tytäryhtiöineen. Yhtiö toimii läheisessä yhteistyössä Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiön ja If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliikkeen kanssa. Keskinäisenä yhtiönä Kaleva ei kuulu Sampo-konserniin. Kaleva on erikoistunut myymään henki- ja tapaturmavakuutuksia yhteistyöliittojensa jäsenille. www.kalevavakuutus.fi