« Kaikki ajankohtaiset

23.5.2024

Kalevan maljasta hopeinen replika kertomaan maljan ja yleisurheilun tarinaa

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva teetätti yksi yhteen replikan Kalevan maljasta, suomalaisen yleisurheilun tavoitelluimmasta kiertopalkinnosta. Kalevan henkilöstö lahjoitti alkuperäisen maljan ikuisesti kiertäväksi kiertopalkinnoksi innostamaan suomalaisia urheiluun yli 100 vuotta sitten. Replikalla on sama tehtävä.

Hopeaseppä Mauri Haapamäki tekemässä kalevan maljan replikaa.

Kuvassa replikan valmistanut hopeaseppä Mauri Haapamäki.

Kaleva teetätti uuden maljan, jotta voisi yhteistyökumppaniensa kanssa kertoa suomalaisen yleisurheilun ja Kalevan yhteistä tarinaa konkreettisella, tarinan arvoisella tavalla. Replika on esillä Kalevan tapahtumissa sekä ajoittain myös Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDOSSA. 

”Teettämämme uusi malja on melkein täydellinen replika Kalevan maljasta. Pyysimme hopeaseppää tekemään maljan pohjaan tekstin, jonka avulla sen erottaa alkuperäisestä. Suuri hopeinen malja on konkreettisempi, kuin pelkkä kuva maljasta”, kertoo Kalevan toimitusjohtaja Timo Vuokila.

Kalevan maljaan on kaiverrettu sanat ”Ruumiillinen ja taloudellinen hyvinvointi päämäärämme”. Kaleva, joka on vakuuttanut suomalaisten henkiä jo 150 vuotta, on toiminut maljan tavoitteen mukaisesti synnystään asti. 

Alkuperäinen ja uusi malja vuorottelevat näyttelyssä

Kalevan maljan replika on näytillä Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDOSSA silloin, kun alkuperäistä maljaa tarvitaan muualle. Malja tuotiin osaksi TAHDON urheilumuseon näyttelyä maaliskuussa osana Henkivakuutusyhtiö Kalevan 150-vuotisen historian juhlintaa.

Alkuperäisen Kalevan maljan omistaa Suomen urheiluliitto, jolle Kalevan henkilöstö maljan aikanaan lahjoitti. Alkuperäinen malja kiertää edelleen palkintona vuoden parhaalta urheiluseuralta toiselle.

”Kiitämme lämpimästi Suomen Urheiluliittoa sekä maljan viimeksi voittanutta seuraa, Lahden Ahkeraa, että myös aito malja on voitu tuoda julkisesti näytille”, Vuokila toteaa. 

Malja on uniikki esimerkki suomalaisesta käsityöstä

Kalevan maljan replikan tekijäksi valittiin hopeaseppä Mauri Haapamäki (Aspenhill Oy).

”Tarvitsimme taitavan ja ansioituneen hopeasepän tekemään Kalevan maljan replikan, koska kyseessä oli vaativa projekti. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Mielestäni on hienoa, että Suomesta löytyy edelleen näin taitavaa käsityötaitoa”, sanoo markkinointi- ja viestintäasiantuntija Elsa Kuusela-Silvasti, joka koordinoi Kalevan maljan replikan tuotantoa.

”Motivaatio harvinaiseen työhön syttyi heti ja koin itseni onnekkaaksi saadessani tämän mahdollisuuden. Tässä työssä kaikki oli suurta. Tarpeeksi isoa levyaihiota oli haastavaa löytää ja osien liittäminen yhteen juotostekniikalla vaati valtavasti lämpöä”, Haapamäki kertoo.

Miesfiguuri ja vaakuna valmistettiin valamalla, aivan kuten alkuperäisessä maljassakin oli tehty. 

”Maljan ympäri kietoutuvat seppeleet valmistin perinteisellä punsselipakotustekniikalla. Maljan materiaalina käytin sterling-hopeaa, joka on pitoisuudeltaan 925. Alkuperäisen maljan hopeapitoisuus on hieman alempi, sillä vuosina 1895–1972 käytössä olleen hopean pitoisuus on 813. Kaikkien työvaiheiden läpikäyminen yhden miehen pajassa vetää nöyräksi ja saa tuntemaan kunnioitusta vanhoja mestareita kohtaan”, Haapamäki sanoo.

 

Lisätietoja

Minna Mikkanen, johtaja
Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva
puh. 050 536 4688, etunimi.sukunimi@kalevavakuutus.fi