Kuolema ei lomaile kesälläkään. Katso 3 varautumisvinkkiä, jotka voit tehdä nyt

Suomessa kuolee vuosittain Porvoon asukasluvun verran ihmisiä. Harva kuitenkin on varautunut omaan tai läheisen kuolemaan. Kuolema voi ehkä tuntua kaukaiselta mökkilaiturilla tai aurinkolomalla, mutta juuri nyt on hyvä hetki tehdä kolme konkreettista ja nopeaa toimenpidettä. Näillä vinkeillä autat läheisiäsi myös heitettyäsi lusikan nurkkaan.

1. Tee selkeä suunnitelma perinnöllesi

Perintöriidat ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina. Ajoissa tehty perintösuunnitelma varmistaa, että tahtosi tapahtuu, ja vähentää sukulaisten välisiä riitoja. Perintösuunnittelun avulla voit myös vaikuttaa siihen, miten paljon veroja perillisesi joutuvat maksamaan.

Vaikka vainaja olisi ilmaissut tahtonsa kuinka selkeästi, ainahan joku sukulainen voi kokea sen epäreiluksi tai ottaa jostakin asiasta nokkiinsa. Selkeä testamentti kuitenkin vähentää mahdollisuuksia riitoihin.

Aloita perintösi suunnittelu kesällä. Listaa vaikka aurinkoa ottaessasi, keille kaikille haluaisit jättää muiston itsestäsi. Laki takaa, että omat lapset saavat perinnön, mutta lisäksi ihmisillä on muitakin tärkeitä henkilöitä elämässä. Haluaisitko esimerkiksi jättää jotain kummilapsellesi, hyväntekeväisyysjärjestölle tai vaikka harrastusyhdistyksellesi?

Loman jälkeen voitkin sitten tarttua listaasi ja tehdä sen pohjalta testamentin. Lue vielä sitä ennen vinkit onnistuneeseen perintösuunnitteluun.

2. Turvaa läheistesi toimeentulo myös haudan takaa

Varsinkin työikäisen henkilön äkillisestä poismenosta seuraa usein taloudellista ahdinkoa hänen perheelleen. Leskeneläke ja lasten eläkkeet eivät kata sitä vajetta, mikä perheen budjettiin on yhtäkkiä tullut. Henkivakuutus on epäitsekäs vakuutus, jonka tarkoitus on auttaa jäljelle jääneitä läheisiä.

Kalevan tutkimuksen mukaan noin puolet ihmisistä joutuisi muuttamaan yhteisestä kodista puolison kuoleman takia. Lisäksi monella olisi haasteita maksaa lasten harrastukset.

Henkivakuutus sekoitetaan välillä tapaturmavakuutukseen, mutta ne korvaavat hyvin eri asioita. Sinun kannattaa tarkistaa, onko henkesi vakuutettu, ja oletko siis turvannut perheesi arjen kuolemasi jälkeen.

Henkivakuutuksen saa hankittua samassa ajassa kuin lusikoi yhden jäätelöannoksen suuhunsa. Kummankin voi tehdä terassilla, ja molemmat hoituvat ilman lääkärissä käyntiä, ainakin meillä Kalevassa.

Laita henkivakuutus kesäkuntoon

3. Auta puolisoasi selviämään arjen pyörittämisestä

Jos nyt kuolisit, löytäisikö puoliso tarvitsemansa dokumentit esimerkiksi käyttämästänne sähköyhtiöstä, nettiliittymästä tai perheen autosta? Useissa perheissä kotiin ja arkeen liittyvissä asioissa toinen puolisoista hoitaa tietyt asiat ja toinen toiset. Kuoleman sattuessa jäljelle jääneelle voi tulla paljon ylimääräistä stressiä ja harmia asioita selvitellessä.

Kesälomallahan olisi hyvin aikaa käydä puolison kanssa läpi arjen jatkuvuus, jos toiselle kävisi jotakin. Perhettä koskevat sopimukset ja tarpeelliset asiat voi koota yhteen dokumenttiin, kansioon tai laatikkoon.

Listatkaa yhdessä tärkeät palvelut ja sopimukset, jotka vaikuttavat arkeen. Näitä ovat esimerkiksi vakuutukset, autoasiat, lasten harrastuksiin ja lääkärikäynteihin liittyvät asiat, sähköyhtiö, nettiliittymä, suoratoistopalvelut ja molempien sosiaalisen median kanavat.

Täydellistä ratkaisua tietojen säilytykseen ei ole. Jos kaikki tiedot sopimuksineen ovat pilvipalvelussa, siihen liittyy hakkeroinnin riski. Jos taasen kaikki tiedot on kirjoitettu ylös paperille ja varastoitu komeron ylähyllylle, niiden ajantasaisena pitäminen on vaikeampaa, varsinkin kaiken maailman salasanojen osalta. Kannattaa valita tapa, joka tuntuu itselle luontevimmalta.

Tämän artikkelin lukemiseen meni noin kaksi minuuttia. Melkein yhtä lyhyessä ajassa hankit henkivakuutuksen. Hanki henkivakuutus vaikka saman tien – saat sen heti voimaan.

 

– Kuolemantaitovalmentaja

Kalevan kuolemantaitovalmentaja ja muut asiantuntijat auttavat sinua varautumaan väistämättömään.