« Kaikki ajankohtaiset

18.2.2019

Tänään joka viides ostaa henkivakuutuksen verkkokaupasta

Henkivakuutusyhtiö Kalevan historian ensimmäinen henkivakuutus kirjoitettiin vuonna 1874. Yhtiö oli perustettu aiemmin samana vuonna. Suomessa toimi tuolloin muutama ulkomainen henkivakuutusyhtiö, Kaleva oli ensimmäinen suomalainen. 145 vuodessa Suomi on itsenäistynyt, suomalaisten elinikä tuplaantunut ja Kaleva on kehittynyt maailman mukana. Ennen henkivakuutuksen saamiseen meni viikkoja. Nykyään henkensä voi vakuuttaa muutamassa minuutissa verkkokaupassa.

Tänä vuonna vietetään suomalaisen henkivakuutusyhtiö Kalevan historian ensimmäisen henkivakuutuksen vuosipäivää. Kalevan ensimmäinen henkivakuutus kirjoitettiin yhtiön perustamisvuonna 145 vuotta sitten.

Vuonna 1874 valmistui ensimmäinen suomalainen höyryveturi ja Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa. Kansalaisista 90 prosenttia työskenteli maatalouden parissa. Suomalaisten keskimääräinen elinikä oli naisilla 43 vuotta ja miehillä 40 vuotta. Suomen väkiluku oli tuolloin 1 890 000. Nyt maataloudessa työskentelee 10 prosenttia suomalaisista, keskimääräinen elinikä on tuplaantunut ja väkiluku lähes triplaantunut.

– Ensimmäisen kerran henkivakuutusyhteisöjen perustamista yritettiin jo kolmisen sataa vuotta sitten. Silloin kyseessä oli ennen kaikkea leskien ja lasten talouden turvaaminen vakuutettujen kuoleman varalta. 1860-luvulla Suomea koettelivat suuret nälkävuodet, jotka veivät väestöstä noin 150 000 henkeä, näistä lapsia noin 10 000. Nälkävuosien väestömenetykset saattoivat olla osaponnin henkivakuuttamisen alkamiselle, henkivakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen toteaa.

– Maailma ympärillämme on täysin muuttunut Kalevan perustamisajoista. Suomalaisten keskimääräinen elinikä on tuplaantunut ja on nykyään naisilla 83 vuotta ja miehillä 79. Aikoinaan vakuutusmyyjä kulki valaisemattomilla teillä hevospelillä talosta taloon. Nyt data kulkee hetkessä langattomasti maapallon puolelta toiselle. Ja kaikista muutoksista huolimatta henkivakuutus on edelleen tarpeellinen turva, Laitinen jatkaa.

Myös henkivakuutusyritysten keskuudessa on tapahtunut muutoksia. Esimerkiksi vuonna 1973 kesäkuussa ilmestynyt Kalevan vakuutusmyyjille suunnattu Kenttämieslehti kertoi kipakasta kilpailutilanteesta. Tuolloin Kaleva oli Suomen toiseksi suurin henkivakuutusyhtiö, suurin oli Suomi-Salama. Muut kilpailevat yhtiöt olivat Kansa, Pohja, Verdandi ja Aura. Näistä kaikista on tänä päivänä saman nimisinä ja itsenäisinä yhtiöinä toiminnassa vain Kaleva.

Ensimmäinen henkivakuutusverkkokauppa 2000-luvun alussa

Alkujaan henkivakuutukset otettiin niin, että valtuutettu vakuutusasiamies kiersi kotikäynneillä esittelemässä vaihtoehtoja. Koko prosessi kesti viikkoja, ellei jopa kuukausia. Nyt henkivakuutuksen ottaminen kestää nopeimmillaan sähköisesti verkkokaupassa muutaman minuutin.

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva oli ensimmäinen suomalainen henkivakuutusyhtiö, joka jo vuosia sitten muurasi digitaalisen kivijalkansa ja perusti verkkokaupan. Nyt jo joka viides Kalevan henkivakuutus hankitaan verkkokaupan kautta. Verkkopalvelut ovat varsinkin nuorten aikuisten mieleen. Lähes puolet 20–34-vuotiaista kertoo verkon mieluisimmaksi keinokseen hoitaa henkivakuutusasioita, mikä näkyy myös ostokäyttäytymisessä.

– Digitaalisuus ei ole pelkästään nuorten aikuisten asia. Yhtä lailla viisikymppiset aikuiset ostavat henkivakuutuksen netistä. Lisäksi huomionarvoista on, että eläkeikäisistäkin 22 prosenttia hankkii henkivakuutuksen mieluiten verkosta. Prosenttiosuuden suuruus voi yllättää, Laitinen sanoo.

Tiedot selviävät Kalevan helmikuussa 2018 teettämän kyselytutkimuksen tuloksista, johon vastasi 1508 suomalaista.

60 prosenttia suomalaisista ei nykyäänkään luota yhteiskunnan turvaverkkoon

Vaikka suomalaisen henkivakuuttamisen historia on jo mittava ja taloudellisen selkänojan hankkiminen käy nykyään hetkessä, lähes 60 prosenttia suomalaisista ajattelee, että kuolemansa jälkeen yhteiskunta ei pysty huolehtimaan hänen perheestään tai läheisistään. Yli 100 000 euron lainan ottaneista henkivakuuttamattomista joka kolmas kokee, että jos hän kuolisi, hänen puolisonsa ei selviäisi taloudellisesti tai tulisi ainakin melko paljon ongelmia.

– Ne, joita on kohdannut puolison kuolema, kertovat että aiheutuneet kulut yllättivät ja suurin osa on kohdannut taloudellisia vaikeuksia. Silti ainoastaan joka neljännellä suomalaisella on henkilökohtainen henkivakuutus, ja henkivakuuttamattomista 60 prosenttia ei ole harkinnutkaan asiaa viime aikoina. Nuorista parisuhteessa olevista aikuisista peräti 80 prosenttia ei ole arvioinut, tarvitseeko heidän varautua taloudellisesti kumppaninsa kuoleman varalle, Kalevan Laitinen luettelee.

Nämä tiedot ovat peräisin Kaleva henkivakuutuksen vuonna 2017 teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1515 suomalaista.

Lisätietoja:

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva

Timo Laitinen, toimitusjohtaja

puh. 050 4244 104

timo.laitinen@kalevavakuutus.fi

 

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva

Minna Mikkanen, johtaja

puh. 050 5364 688

minna.mikkanen@kalevavakuutus.fi

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva on perustettu vuonna 1874. Kaleva on Suomen vanhin ja yksi vakavaraisimmista henkivakuutusyhtiöistä. Keskinäisen yhtiön omistavat vakuutuksenottajat ja takuupääoman omistajat. Vakuutuksenottajia on noin 240 000. Kaleva on erikoistunut myymään henki- ja tapaturmavakuutuksia yhteistyöjärjestöjen jäsenille. Kalevan asiamiehenä toimii If Vahinkovakuutusyhtiö Oyj, Suomen sivuliike.

www.henkivakuutuskuntoon.fi

www.kalevavakuutus.fi