« Kaikki ajankohtaiset

14.12.2022

Joka kuudes suomalainen uskoo, että puolison kuolema pakottaisi perheen tinkimään ruoasta

Tiukan paikan tullen suoratoistopalveluista ja kuntosalijäsenyydestä luovutaan ensimmäisten joukossa.

Henkivakuutusyhtiö Kalevan teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka kuudes eli 16 prosenttia suomalaisista arvioi, että puolison yllättäen kuollessa perheessä jouduttaisiin tinkimään ruoasta. Edullisempaan asuntoon joutuisi jossain vaiheessa muuttamaan noin 40 prosenttia vastaajista. 17 prosenttia arvioi, että perheen olisi tingittävä perushankinnoista, kuten vaatteista. Henkivakuutuksen jo ottaneista 75 prosenttia luopuisi siitä vasta viimeisenä säästämiskeinona. Henkivakuutusyhtiö Kalevan lokakuussa 2022 YouGov Finlandilla teettämään kyselytutkimukseen vastasi 2 011 suomalaista.    

Suomalaiset arvioivat Henkivakuutusyhtiö Kalevan lokakuussa 2022 teettämässä kyselyssä, että puolison kuolema aiheuttaisi perheen elintasoon suuria muutoksia.

– Lähes 40 prosenttia suomalaisista uskoo, että perheen olisi puolison kuoleman vuoksi jossain vaiheessa muutettava edullisempaan asuntoon. Joka kuudes arvioi, että puolison kuolema merkitsisi ruoasta tinkimistä. Lähes joka viides uskoo, että perheen olisi tingittävä perushankinnoista, kuten vaatteista. Nämä ovat valtavia elämänmuutoksia tilanteessa, jossa yritetään selvitä menetyksestä ja surusta, Henkivakuutusyhtiö Kalevan johtaja Minna Mikkanen sanoo ja jatkaa:

– Omista tai lasten harrastuksista joutuisi tinkimään liki 10 prosenttia kyselymme vastaajista. Melkein joka kolmas toteaa, että perheen olisi vähennettävä lomailua ja muuta hemmottelua tai lopetettava se kokonaan. Ja joka viides arvioi, että toisen huoltajan kuolema pakottaisi myymään omaisuutta. Perheen elämä voisi kuitenkin todennäköisesti jatkua taloudellisesti entiseen tapaan, jos puolisoilla olisi henkivakuutus.

Tiukan paikan tullen ensimmäisenä lähtevät suoratoistopalvelut

Ne, joilla henkivakuutus on, luopuvat siitä vasta kun on aivan pakko. Kalevan kyselytutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista irtisanoisi henkivakuutuksen vasta viimeisessä hädässä tai ainakin viimeisten toimien joukossa. Erityisen tärkeää henkivakuutuksesta kiinni pitäminen on naisille ja yli 60-vuotiaille.

– Suomalaiset ovat järkevää kansaa. He osaavat arvioida, mitkä asiat ovat elämisen kannalta oikeasti tärkeitä eivätkä tingi niistä. Siksi 87 prosenttia pitää viimeiseen asti kiinni kotivakuutuksesta ja 75 prosenttia henkivakuutuksesta. Myös ammattiliiton jäsenyys koetaan tärkeäksi: siitä luopuu vasta viime hädässä 56 prosenttia suomalaisista. Kaikki tämä on järkevää etenkin nyt, kun inflaatio kiihtyy ja korot nousevat, Mikkanen sanoo.

Tiukan paikan tullen ensimmäisenä tingitään suoratoistopalvelusta. Yli 80 prosenttia irtisanoisi sen ensimmäisenä toimenpiteenä tai heti sen jälkeen. Sanomalehden tilaamisesta luopuisi ensimmäisten joukossa 75 prosenttia ja kuntosalijäsenyydestä 60 prosenttia. Seuraavana karsintalistalla ovat hyväntekeväisyyslahjoitukset ja harrasteyhteisön jäsenyydet.  

– Henkivakuutus on niin tärkeä osa perheen taloudellista varautumista, että säästökohteita kannattaa hätätilanteessakin yrittää etsiä muualta. Vaikka taloustilanne paranisikin, uutta henkivakuutusta ei välttämättä saa ollenkaan tai ainakaan samoilla ehdoilla kuin vanhaa. Jos tilanne on kuitenkin sellainen, että kaikkia säästökohteita on harkittava, voi miettiä henkivakuutuksen korvaussumman pienentämistä. Silloin voi toki olla, ettei korvaussummaa välttämättä saa myöhemmin nostettua. Kannattaa myös tarkistaa, että henkivakuutuksessa on hyödynnetty mahdolliset jäsenedut. Henkivakuutuksen pariturva saattaa olla selvästi edullisempi vaihtoehto kuin kaksi erillistä yksilöturvaa, Mikkanen toteaa.

YouGov Finland toteutti kyselytutkimuksen lokakuussa 2022 Henkivakuutusyhtiö Kalevan toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 2 011 yli 18-vuotiasta suomalaista. Naisia vastaajista oli 51 prosenttia ja miehiä 49 prosenttia. Kyseessä on edustava otos suomalaisesta aikuisväestöstä iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan.

Lisätietoja:
Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva
Minna Mikkanen, johtaja
puh. 050 536 4688
minna.mikkanen@kalevavakuutus.fi

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva on perustettu vuonna 1874. Kaleva on Suomen vanhin ja yksi vakavaraisimmista henkivakuutusyhtiöistä. Keskinäisen yhtiön osakkaita ovat vakuutuksenottajat ja takuupääoman omistajat. Vakuutuksenottajia on noin 200 000. Takuupääoman omistavat puoliksi Sampo Oyj tytäryhtiöineen ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma tytäryhtiöineen. Yhtiö toimii läheisessä yhteistyössä Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiön ja If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliikkeen kanssa. Keskinäisenä yhtiönä Kaleva ei kuulu Sampo-konserniin. Kaleva on erikoistunut myymään henki- ja tapaturmavakuutuksia yhteistyöliittojensa jäsenille. www.kalevavakuutus.fi