« Kaikki ajankohtaiset

29.3.2023

Suomen ensimmäinen kuolemantaitovalmentaja aloitti työt

Jade Heng siirtyi valtiolta Henkivakuutusyhtiö Kalevan kuolemantaitovalmentajaksi

Henkivakuutusyhtiö Kaleva palkkasi Suomen ensimmäisen kuolemantaitovalmentajan. Valmentajan tehtävänä on viestinnän keinoin madaltaa keskustelukynnystä kuolemasta ja siihen varautumisesta. Työssä on nyt aloittanut Jade Heng, jolla on vankka kokemus viestintäasiantuntijan ja digitaalisen viestinnän tehtävistä valtion eri organisaatioissa. Kuolema on iso, vakava asia ja Kalevassa uskotaan, että siitä voidaan puhua myös lempeän humoristiseen sävyyn. Kuolemantaitovalmentajan vinkkejä kuolemaan varautumiseen tullaan näkemään Henkivakuutusyhtiö Kalevan sosiaalisen median eri viestintäkanavissa ja tapahtumissa.

Henkivakuutusyhtiö Kalevan kuolemantaitovalmentajaksi ja viestintäasiantuntijaksi on valittu 33-vuotias Jade Heng.  Tampereen yliopistosta vuonna 2016 valmistunut filosofian maisteri aloitti työssään helmikuussa 2023.

Henkivakuutusten markkinointi on tällä hetkellä aika varovaista ja huomaamatonta. Samaan aikaan suurin syy, miksi ihmiset eivät ota henkivakuutusta on se, että asia ei yksinkertaisesti tule mieleen. Henkivakuutusyhtiö Kalevan tavoitteena on keskustella kuolemasta ja henkivakuutuksen merkityksestä uudella ja erottuvalla tavalla. Keskustelua kuolemasta ja siihen varautumisesta tarvitaan myös siksi, että Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan mukaan 90 prosentilla suomalaisista ei ole vapaaehtoista riskihenkivakuutusta.

Kuolemantaitovalmentajan tehtävään haluttiin digitaalisen viestinnän osaaja, jolla on tunneälyä ja joka uskaltaa puhua luontevasti kuolemasta ja kuolemaan varautumisesta. Jade Hengillä on pitkä kokemus viestintäasiantuntijan työstä valtion eri organisaatioissa. Kalevan kuolemantaitovalmentajan rekrytointiin liittynyt viestintä herätti hänen mielenkiintonsa.

Kuolema on teemana kiinnostanut Hengiä jo aiemmin. Aihe tuli vastaan opiskeluaikana Tampereen yliopistossa kirjallisuustieteen ja mediakulttuurin opinnoissa. Mieleen jäi etenkin suomalaisen kuoleman erityispiirteitä, kuoleman kokemusta ja kuolevan kohtaamista pohtiva kirjallisuus.

"Kun olen kertonut uudesta työstä, monen reaktio on ollut joko Hui! tai Mitä! Ystävät ovat puolestaan todenneet, että 'tämä kuulostaa ihan sinulta'", Henkivakuutusyhtiö Kalevan tuore kuolemantaitovalmentaja Jade Heng kertoo.

Vaikka kuolema on iso ja vakava asia, siitä voi myös puhua lempeän humoristiseen sävyyn.

"Tarkoituksenamme on puhua kuolemasta uudella tavalla: avoimemmin ja rohkeammin. Kuolema ja siihen varautuminen ovat aiheita, jotka herättävät ihmisissä hyvin erilaisia reaktioita. Joku voi olla kiinnostunut keskustelemaan syvällisesti, toinen taasen haluaa etäännyttää vakavaa aihetta ripauksella lämmintä huumoria. Me pyrimme tarjoamaan työkaluja ja näkökulmia kaikille", Heng jatkaa.

Kuolemaan varautuminen on vaikea puheenaihe joka toiselle suomalaiselle

Kuolema on vakava asia, josta vaietaan mielellään viimeiseen asti. Lokakuussa 2022 Henkivakuutusyhtiö Kalevan teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka kolmannen suomalaisen on melko vaikeaa tai suorastaan mahdotonta puhua läheistensä kanssa omaan kuolemaan varautumisesta.

"Kyselytutkimuksemme vastaajista noin joka toinen sanoi, että läheisen kuolemaan varautumisesta on vielä vaikeampi puhua kuin omasta kuolemasta", Henkivakuutusyhtiö Kalevan johtaja Minna Mikkanen sanoo.

Kaleva haluaa kannustaa suomalaisia puhumaan aiheesta rohkeasti. Kuolemantaitovalmentaja madaltaa keskustelukynnystä kuolemasta ja siihen varautumisesta viestinnän keinoin.

"Hakijoilta tulleesta innostuneesta palautteesta päätellen onnistuimme tekemään erilaista ja erottuvaa rekrytointiviestintää. Johtuen poikkeuksellisesta lähestymistavastamme, tehtävä kiinnosti laajasti erilaisilla kokemus- ja koulutustaustoilla. Hakijoissa oli esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisia ja seurakuntakentän osaajia. Saimme yhteensä 130 hakemusta. Työssä on pitkälti kysymys viestinnän tekemisestä ja osaamisesta, joten sellaisella osaamisella oli painoarvoa", Mikkanen sanoo.

Kuolemantaitovalmentajan viestintä on näkyvästi esillä Henkivakuutusyhtiö Kalevan sosiaalisen median eri kanavissa ja tapahtumissa. Esimerkiksi Instagramissa valmentaja aikoo jakaa konkreettisia vinkkejä siihen, millä tavalla omaan tai läheisen kuolemaan voi valmistautua.

Kuolemaan varautuminen ja henkivakuutukset ovat esillä myös kesällä Lahdessa Kalevan kisoissa. Kalevan kisat järjestään 27.–30.7.2023. Kilpailu on saanut nimensä Kalevan maljasta, jonka Henkivakuutusyhtiö Kalevan henkilöstö lahjoitti Suomen Urheiluliitolle SM-kilpailujen kiertopalkinnoksi vuonna 1909. Urheilun ja liikunnan uskottiin auttavan kansalaisia voimaan paremmin. Sen vuoksi maljan kylkeen kaiverrettiin siinä edelleen näkyvä teksti Ruumiillinen ja taloudellinen hyvinvointi päämäärämme.

"Tänä vuonna kisataan Kalevan maljasta 114. kerran. Kalevan kisat on tulevan kesän suurin tapahtuma, jossa olemme mukana herättämässä keskustelua kuolemaan varautumisesta", Heng kertoo.

 

 

Lisätietoja:

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva

Minna Mikkanen, johtaja

puh. 050 536 4688

minna.mikkanen@kalevavakuutus.fi

 

Jade Heng

Kuolemantaitovalmentaja

puh. 050 422 0033

jade.heng@kalevavakuutus.fi

 

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva on perustettu vuonna 1874. Kaleva on Suomen vanhin ja yksi vakavaraisimmista henkivakuutusyhtiöistä. Keskinäisen yhtiön osakkaita ovat vakuutuksenottajat ja takuupääoman omistajat. Vakuutuksenottajia on noin 200 000. Takuupääoman omistavat puoliksi Sampo Oyj tytäryhtiöineen ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma tytäryhtiöineen. Yhtiö toimii läheisessä yhteistyössä Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiön ja If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliikkeen kanssa. Keskinäisenä yhtiönä Kaleva ei kuulu Sampo-konserniin. Kaleva on erikoistunut myymään henki- ja tapaturmavakuutuksia yhteistyöliittojensa jäsenille. www.kalevavakuutus.fi