« Kaikki ajankohtaiset

30.1.2024

Suomen vanhin henkivakuutusyhtiö täyttää 150 vuotta: yhteistyösopimus TAHDON kanssa

Henkivakuutusyhtiö Kaleva ja Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO ottavat yhteistyön ensiaskeleen, kun museon vierailijat pääsevät juoksemaan henkensä edestä.

150 vuotta sitten perustettu, Suomen vanhin henkivakuutusyhtiö on koko historiansa ajan ollut mukana edistämässä ja turvaamassa suomalaisten ruumiillista ja taloudellista hyvinvointia. Tämä päämäärä kaiverrettiin myös hopeiseen Kalevan maljaan, kun yhtiön henkilöstö lahjoitti sen 115 vuotta sitten Suomen voimistelu- ja urheiluliitolle. Kalevan maljasta on saanut nimensä myös Suomen suurin yleisurheilutapahtuma Kalevan kisat. Nyt TAHDON kanssa aloitetun yhteistyön myötä Kalevan malja saapuu TAHDON urheilumuseoon.

Henkivakuutusyhtiö Kaleva perustettiin tsaarin aikaan vuonna 1874. Silloin ihmisiä kuoli nälkään, lavantautiin ja tuberkuloosiin. Arki oli tuolloin täynnä fyysistä työtä, eikä liikunta ollut terveysnäkökulmasta vielä lyönyt laajasti läpi. 1900-luvun alkupuolella suomalaisten naisten elinajanodote oli 44 vuotta, miesten 42 vuotta.

Kansalaiset tarvitsivat taloudellista turvaa kuoleman yllättäessä. Henkivakuutustoiminnan lisäksi Kalevan henkilöstö näki, että liikunnan avulla voidaan vaikuttaa ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Vuonna 1909 yhtiön henkilöstö keräsi keskuudestaan 1 000 markkaa ja teetti hopeisen Kalevan maljan, joka lahjoitettiin Suomen voimistelu- ja urheiluliitolle yleisurheilukisojen ikuisesti kiertäväksi kiertopalkinnoksi.

"Maljan käsin kirjoitetuissa säännöissä todetaan, että Kalevan virkailijain lahjoittama Kalevan malja on tarkoitettu maamme nuorison terveellistä kehitystä tarkoittavan yleisurheilun edistämiseksi. Itse maljaan on kaiverrettu teksti: Ruumiillinen ja taloudellinen hyvinvointi päämäärämme. Tämä on ollut, ja on yhä edelleen, yhtiömme toiminnan perusajatus", kertoo Henkivakuutusyhtiö Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen.

Kun Kalevan maljan replika nyt vuonna 2024 saapuu Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTOON, maailma on hyvin erilainen 1800-lukuun verrattuna. Lavantauti ja tuberkuloosi ovat vaihtuneet syöpään, muistisairauksiin ja diabetekseen. Tilastokeskuksen uusimman tiedon mukaan suomalaisten miesten elinajanodote on 79 vuotta ja naisten 84 vuotta.

"Vaikka elämme pidempään ja varallisuutemme on kasvanut, yhä edelleen tarvitaan taloudellista turvaa ja kannustusta liikuntaan. Vuosittain Suomessa kuolee ennen aikaisesti lähes 8000 työikäistä, suurin osa sairauksiin. Kaleva on henkivakuutustoiminnallaan turvannut suomalaisten taloutta jo 150 vuotta. Tällä hetkellä yli 200 000 suomalaista on vakuuttanut henkensä kauttamme. Haluamme tukea myös suomalaisten liikuntaa ja urheilua. Tästä on kyse Kalevan ja TAHDON yhteistyössä. Yhdessä kannustamme ihmisiä pitämään huolta fyysisestä hyvinvoinnistaan, mikä edistää myös henkistä hyvinvointia", Laitinen toteaa.

Kalevan ja TAHDON yhteistyön ensiaskeleet otetaan juoksumatolla, kun museon kävijät voivat testata kuntoaan juoksemalla henkensä edestä. Leikkimielinen kuntotesti sopii yksinjuoksijalle tai sitten voi juosta kaverin kanssa kilpaa kuin Paavo Nurmi Kalevan kisoissa aikanaan.

Kalevan kisat on saanut nimensä Kalevan maljasta

Kalevan malja ja Kalevan kisat ovat erottamaton osa suomalaisen urheilun historiaa. Kalevan maljasta lähtenyt Kalevan ja suomalaisen yleisurheilun liitto on yksi maailman vanhimmista urheiluorganisaation ja yrityksen välisistä yhteistöistä. Kalevan maljasta on saanut nimensä myös Suomen suurin yleisurheilutapahtuma Kalevan kisat.

"Kalevan malja ja Kalevan kisat ovat suomalaisessa urheilussa ikonisia käsitteitä, joiden takana on yhteiskunnallisen vastuun kantava suomalainen yritys. Meille on kunnia-asia olla yhteistyömme myötä kertomassa Kalevan 150-vuotista tarinaa, jossa suhde suomalaiseen urheiluun on poikkeuksellisen vahva", kertoo TAHDON johtaja Jukka-Pekka Vuori.

Henkivakuutusyhtiö Kaleva liittyy TAHDON pääkumppaneiden joukkoon edistämään suomalaista urheilu- ja liikuntakulttuurityötä. TAHDON tehtävänä on tallentaa ja tulkita suomalaista urheilu- ja liikuntakulttuuria monipuolisesti ja yhteiskunnan kannalta eri näkökulmien kautta.

 

Lisätietoja

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva

Timo Laitinen, toimitusjohtaja
puh. 050 424 4104
timo.laitinen@kalevavakuutus.fi

Minna Mikkanen, johtaja
puh. 050 536 4688
minna.mikkanen@kalevavakuutus.fi

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO

Jukka-Pekka Vuori, johtaja
puh. 050 598 7064
jukka-pekka.vuori@tahto.com

 

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva on perustettu vuonna 1874. Kaleva on Suomen vanhin ja yksi vakavaraisimmista henkivakuutusyhtiöistä. Keskinäisen yhtiön osakkaita ovat vakuutuksenottajat ja takuupääoman omistajat. Vakuutuksenottajia on noin 200 000. Yhtiö toimii läheisessä yhteistyössä Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiön ja If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliikkeen kanssa. Kaleva myy henki- ja tapaturmavakuutuksia yhteistyösopimuksen kanssaan tehneiden ammatti- ja toimihenkilöjärjestöjen jäsenille. www.kalevavakuutus.fi

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDON ydin on suomalaisen urheilun ja liikunnan suuri kertomus. Tämä kertomus säilyy jatkuvasti täydentyvässä, monipuolisessa ja laajassa urheilu- ja liikuntakulttuurin kansalliskokoelmassa. Tahto on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen kokonaisuus. Tahdossa toimii yksi maailman laajimmista urheilu- ja liikunta-alan kirjastoista. Tahdossa toimiva Urheilumuseo on valtakunnallinen vastuumuseo ja alansa ainoa yleismuseo Suomessa. Urheiluarkisto toimii valtakunnallisena päätearkistona. www.tahto.com