Miksi henkivakuutus on asunnon ostajalle tärkeä?

Asunnon ostoon tarvitaan usein asuntolaina, joka on yleensä se suurin laina, jonka elämässämme otamme. Omitusasumiseen liittyy myös paljon erilaisia kuluja, esimerkiksi vastikkeet ja muut käyttökulut, kuten sähkö ja vesi.

Jos asunto ostetaan yhdessä toisen kanssa, tällöin molemmat osapuolet vastaavat lainasta ja kuluista. Mikäli toinen menehtyy, yhteisesti hankitun kodin kulut jäävät täysin toisen vastuulle. Siksi kannattaa muistaa hankkia henkivakuutus, jonka avulla näistä yhteisen kodin kuluista voi selvitä myös yksin.

 

Miten henkivakuutus eroaa pankkien tarjoamasta lainaturvasta?

Henkivakuutuksen korvaus menee aina suoraan edunsaajalle. Korvaussummaa voi esimerkiksi hyödyntää asuntolainan takaisin maksuun ja jättää osan summasta elämiseen ja erilaisiin tuleviin kuluihin. Näin kaikista arjen asioista ei tarvitse murehtia suurimman surun aikana.

Lainaturva kohdistuu ainoastaan lainanhoitoon, eikä sitä voi hyödyntää muihin menoihin.

Mikä on sopiva korvaussumma?

Kaikkien tilanteet ja lähtökohdat ovat yksilöllisiä ja korvaussumman määrittely voi tuntua vaikealta. Korvaussumma on kuitenkin yksi henkivakuutuksen tärkeimmistä elementeistä yhdessä edunsaaja määrittelyn kanssa.

Hyvä nyrkkisääntö sopivan henkivakuutuskorvauksen arviointiin on, että valitsemasi turva kattaa vähintään kotitaloutesi velat, vuosiansiosi sekä 20 000 euroa kutakin elätettävää lasta kohden.

  • Myöntämiemme vakuutuksien keskimääräinen korvaussumma on 100 000 – 200 000 euroa.

Kuka henkivakuutuksen edunsaajaksi?

Kun teillä on yhteinen koti, niin edunsaajaksi on hyvä nimetä asunnon kuluista yhteisvastuullinen henkilö. Hän voi olla aviopuolisosi tai erikseen nimetty edunsaaja, esimerkiksi avopuoliso. Näin hän voi hoitaa mahdollisen lainan ja muut asuntoon kohdistuvat kulut.

Edunsaajamääräyksen päätät aina itse ja voit vaihtaa sitä elämäntilanteen muuttuessa. Edunsaajana voi olla yksi tai useampi henkilö ja korvauksen voi jakaa heidän kesken prosentuaalisesti. Esimerkiksi puolison ja lasten kesken.

Suosittelemme tarkistamaan edunsaajamääräyksen säännöllisin väliajoin, jotta henkivakuutuksen tuoma turva menee varmasti läheisillesi.

Täältä voit lukea lisää edunsaajan määrittelemisestä