Henkivakuutuksen irtisanominen - kannattaako henkivakuutuksesta maksaa tiukassa taloustilanteessa?

Julkaistu 26.10.2022

Henkivakuutuksen irtisanominen voi käydä mielessä, jos oma taloustilanne tiukkenee. Mutta onko se fiksua? Kannattaako henkivakuutuksesta edelleen maksaa, jos jostain pitäisi säästää? Henkivakuutus on merkittävä osa perheen taloudellista varautumista, joten säästökohteita kannattaa todennäköisesti etsiä jostain muualta. Itse asiassa 44 % suomalaisista pitäisi henkivakuutuksen voimassa viimeiseen asti*.

Kannattaako henkivakuutus, kun jostain pitäisi säästää?

Kuten kansantaloudessa, omassa ja perheen taloudessa on nousu- ja laskusuhdanteita eri elämäntilanteiden mukaan. Ja vaikka olisi kuinka tarkka taloudenpitäjä, joskus voi huomata olevansa tiukassa taloustilanteessa. Tilanteessa, jossa jostain pitäisi säästää. Mutta ennen kun tekee hätäisiä siirtoja, kannattaa taloudellista kokonaiskuvaa pysähtyä miettimään huolellisesti. Perheen pitkäjänteistä taloudellista kestävyyttä ei kannata järkyttää pienten lyhyen tähtäimen säästöjen toivossa. 

Esimerkiksi henkivakuutuksen irtisanomista kannattaa harkita tarkkaan. Se ei ole suoratoistopalvelun kaltainen instrumentti, jonka voi laittaa päälle ja pois, kun siltä tuntuu ja kun taloudellinen tilanne sen sallii. Tai ainakaan tällainen toiminta ei ole järkevää. Henkivakuutuksen irtisanominen voi nimittäin jättää perheen taloudellisesti vaikeaan paikkaan, jos toinen puolisoista kuolee. Surun keskellä elintasosta saattaa joutua tinkimään rajustikin, mikä tekee arjen pyörittämisestä haastavampaa. Tilapäinenkään henkivakuutuksen irtisanominen ei ole fiksua. Vaikkei pahin henkivakuutuksettomana aikana tapahtuisikaan, perheen tilanne on silti saattanut muuttua. Esimerkiksi jos toinen vanhemmista on sairastunut vakavasti, hänelle ei välttämättä enää myönnetä uutta henkivakuutusta.

Jos kuitenkin olet sellaisessa tilanteessa, että kaikkia säästökohteita on harkittava - myös henkivakuutuksen irtisanomista - niin mieti ensin, onko henkivakuutuksesi turvataso oikein mitoitettu. Voisiko henkivakuutuksen korvaussummasta mahdollisesti nipistää hieman? Muistaen kuitenkin sen, että myöhemmin et välttämättä saa korvaussummaa takaisin ylöspäin, mikäli terveydentilassasi on tullut muutoksia. Varmista myös, että olet hyödyntänyt jäsenetusi. Lisäksi kannattaa tarkistaa, että onko perheelläsi käytössä yksilöturva vai pariturva. Pariturva saattaa olla niistä edullisempi vaihtoehto.

Henkivakuutuksen irtisanomisella on kauaskantoiset seuraukset

Suomalaiset eivät heppoisin perustein päädy henkivakuutuksen irtisanomiseen. Kaksi viidesosaa suomalaisista henkivakuutuksen tilanneista luopuisi siitä vasta viimeisten keinojen joukossa ja yksi kolmasosa vihoviimeisenä säästökohteena. *

Jopa kuusi kymmenestä parisuhteissa elävistä uskoo, että puolison kuolema ja hänen tulojensa menettäminen yhteisestä taloudesta heikentäisi omaa elintasoa. Noin kolmasosa heistä uskoo, että tässä tilanteessa lomailua ja muuta hemmottelua joutuisi vähentämään - tai jättämään ne kokonaan välistä. Autosta luopuminen tai sen vaihtaminen edullisempaan malliin tulisi viidesosalle ajankohtaiseksi. Ja noin viidesosa ajattelee, että muutakin omaisuutta olisi myytävä*. Mutta nämä tilanteet näyttävät hyvin erilaisilta, jos kuolleella parisuhteen osapuolella on henkivakuutus. Tällöin kumppani pystyy todennäköisesti jäämään asumaan yhteiseen asuntoon ja jatkamaan elämäänsä surua ja menetystä lukuun ottamatta entiseen tapaan.

Lapsiperheissä henkivakuutus koetaan erityisen tärkeäksi*; uskotaan, että henkivakuutuksen irtisanominen heikentäisi perheen elintasoa, jos toinen vanhemmista kuolisi. Eli jos on pyrkinyt henkivakuutuksen irtisanomisella haastavina talousaikoina säästämään rahaa, sillä voi olla dramaattiset vaikutukset perheen elintasoon pitkällä tähtäimellä. Perhettä voi kohdata tragedia milloin vain: jos henkivakuutuksen irtisanominen on tehty, voidaan surun keskellä joutua todella vaikeaan taloustilanteeseen. Mutta jos on päätetty, että henkivakuutus kannattaa tiukassakin taloustilanteessa, pahimman edessä ollaan taloudellisesti paremmassa turvassa. Henkivakuutuskorvauksella voidaan ylläpitää perheen elintasoa, ehkä pitkänkin aikaa.

Henkivakuutus kannattaa hankkia viimeistään nyt

Onko nyt liian myöhäistä hankkia henkivakuutus, jos sellaista ei vielä ole? Ei hätää - henkivakuutuksen voi hankkia lähes missä tahansa elämäntilanteessa - ikä toki vaikuttaa sen hintaan. Henkivakuutuksen korvaussumma tulee mitoittaa siten, että siinä huomioidaan kotitalouden velat, vuositulot sekä alaikäisten lasten määrä. Sopivalla korvaussummalla taataan se, että läheiset pärjäävät kuoleman jälkeenkin ilman taloudellisia vaikeuksia. Henkivakuutuksen edunsaaja voi käyttää korvaussumman mihin tahansa aina hautajaiskuluista asuntolainan maksamiseen ja lasten harrastuksiin.

Katso, mitä henkivakuutus sinulle maksaisi.

 

* Henkivakuutusyhtiö Kalevan YouGov Finlandilla teettämään tutkimukseen vastasi 3.10-6.10.2022 välisenä aikana 2011 suomalaista.