Henkivakuutuksen irtisanominen – kannattaako henkivakuutuksesta maksaa tiukassa taloustilanteessa?

Henkivakuutuksen irtisanominen voi käydä mielessä, jos oma taloustilanne tiukkenee. Mutta onko se fiksua? Kannattaako henkivakuutuksesta edelleen maksaa, jos jostain pitäisi säästää?

Kannattaako henkivakuutus, kun jostain pitäisi säästää?

Henkivakuutuksen irtisanominen tiukassa taloustilanteessa asettaa perheen toimeentulon entistä suurempaan riskiin. Jos työttömyyden ja asunnon arvonmenetyksen lisäksi perheessä vierailee myös kuolema, jäljelle jääneet voivat joutua talousvaikeuksiin.

Henkivakuutus on merkittävä osa perheen taloudellista varautumista, joten säästökohteita kannattaa todennäköisesti etsiä jostain muualta. 

44 % suomalaisista pitäisi henkivakuutuksen voimassa viimeiseen asti. (Lähde: YouGov Finlandin tutkimus lokakuussa 2022)

Henkivakuutuksen hinta alemmas korvaussummaa muuttamalla

Jos oma elämäntilanne muuttuu, henkivakuutuksen korvausta voi säätää. Jos korvaussummaa pienentää, myös henkivakuutuksen hinta pienenee.

Esimerkiksi 40-vuotias pariskunta maksaa Kalevan pariturvasta 200 000 euron korvaussummalla 25,70 euroa kuussa.* Jos korvaussummaa tiputtaa 100 000 euroon, pariskunta maksaa kuukaudessa enää 12,90 euroa.

*Hinta laskettu Insinööriliiton jäsenedulla.

Jos esimerkin pariskunta pienentäisi korvaussummaa, he säästäisivät vuodessa 153,60 euroa. Se ei ole kovinkaan paljoa, jos vertaa siihen, että korvaussumma tippuu 100 000 euroa. Jossakin tilanteessa tällainen säästäminen kannattaa, ja on parempi pienentää korvaussummaa kuin luopua henkivakuutuksesta kokonaan.

Huomioi nämä, ennen kuin lasket korvaussummaa

  1. Et välttämättä saa korvaussummaa enää takaisin isommaksi, mikäli terveydentilassasi on tullut muutoksia.
  2. Varmista myös, että olet hyödyntänyt liiton jäsenetusi. Liittojen jäsenet säästävät Kalevan henkivakuutuksista satasia vuodessa.
  3. Lisäksi kannattaa tarkistaa, onko perheelläsi käytössä kaksi yksilöturvaa vai pariturva. Pariturva saattaa olla edullisempi vaihtoehto.

Henkivakuutuksen tilapäinen irtisanominen on riski

Tilapäinenkään henkivakuutuksen irtisanominen ei ole fiksua. Vaikkei pahin tapahtuisikaan henkivakuutuksettomana aikana, perheen tilanne on silti saattanut muuttua. Jos toinen vanhemmista on sairastunut vakavasti, hänelle ei välttämättä enää myönnetä uutta henkivakuutusta.

Henkivakuutus kannattaa hankkia viimeistään nyt

Henkivakuutuksen voi hankkia lähes missä tahansa elämäntilanteessa – ikä toki vaikuttaa sen hintaan. Henkivakuutuksen korvaussumma tulee mitoittaa siten, että siinä huomioidaan kotitalouden velat, enemmän tienaavan puolison vuositulot sekä alaikäisten lasten määrä. Sopivalla korvaussummalla taataan se, että läheiset pärjäävät kuoleman jälkeenkin ilman taloudellisia vaikeuksia.

Henkivakuutuksen edunsaaja voi käyttää korvaussumman mihin tahansa aina hautajaiskuluista asuntolainan maksamiseen ja lasten harrastuksiin.

Katso, mitä henkivakuutus sinulle maksaisi.