Henkivakuutus tuo turvaa velalliselle

Jos aviopuoliso kuolee, asuntolaina ja muut yhdessä otetut velat jäävät toisen harteille, ja perintöverotkin pitää maksaa. Silloin henkivakuutus auttaa.

Miksi Leenan kannattaa ottaa henkivakuutus?

Leena on 45-vuotias ja asuu aviomiehensä kanssa omistusasunnossa Vantaalla. Asunto on kerrostalohuoneisto, josta on vielä hieman lainaa. Heillä on myös miehen kanssa yhteinen mökki, josta on vielä velkaa jäljellä. Leena on perusterve, hän huolehtii terveydestään eikä tarvitse lääkityksiä.

Leena voi vielä hyvin, ja juuri siksi hänen kannattaa ottaa henkivakuutus. Iän myötä terveystilanne voi muuttua, ja jos toinen pariskunnasta kuolee, velat jäävät yksin toisen maksettavaksi. Lisäksi aviopuoliso joutuu maksamaan perintöverot.

Suomalaiset työikäiset kuolevat pääosin sairauksiin, joista yleisimmät ovat naisille kasvaimet (44 prosenttia) ja miehillä verenkiertoelintensairaudet (25 prosenttia) ja kasvaimet (24 prosenttia).

 

1. Asuntolaina ja muut velat kannattaa turvata

 Asuntolainaa ja muita isoja velkoja ottaessa kannattaa miettiä, miten pystyy maksamaan velat, jos puolisolle tapahtuu jotain. Usein velat ovat liian isoja yhden ihmisen maksettaviksi tai tekevät ainakin talouteen ison loven.

Jos rahat eivät riitä velkojen ja lainojen maksuun, voi joutua myymään rakkaan kodin tai kesäpaikan tai tinkimään elintasostaan kattaakseen velat.

2. Yhteisestä omaisuudesta on maksettava perintöveroa

Jos puolison kanssa on yhteistä omaisuutta, kannattaa muistaa, että kuoleman kohdatessa aviopuolison osuus yhteisestä omaisuudesta on perintöä. Perinnöstä taas pitää maksaa perintöverot, ja ne tulevat usein maksettavaksi hyvin nopeasti.

Isompi omistusasunto pääkaupunkiseudulla maksaa satoja tuhansia euroja. Jos perintövero on vaikka kymmenen prosenttia, veroa joutuu maksamaan kymmeniä tuhansia. Myös kesämökistä pitää maksaa perintövero.

Surun keskellä voi olla raskasta, jos joutuu myymään kodin tai mökin, jopa molemmat, jotta pystyy maksamaan perintöverot. Lisäksi omaisuuden myyminen voi viedä aikaa, ja perintöverot erääntyvät pikaisesti.

3. Iän myötä terveys saattaa heiketä

Terve ihminen ei useinkaan tule ajatelleeksi ikääntymistä ja sairastumista. Perusterveenkään ei kuitenkaan kannata tuudittautua ajatukseen, että pysyy aina terveenä.

Ikääntyessä vastustuskyky heikkenee, ja sairaudet iskevät helpommin. Silloin voi sairastua vakavasti, vaikka olisi aina ennen ollut terve ja pitänyt hyvää huolta itsestään. Kaikkiin sairauksiin ei voi vaikuttaa, ja onnettomuuksiakin voi sattua.

Monet elintasosairaudet kehittyvät pitkän ajan kuluessa, ja vaikka olisi vielä terve, tulevaisuudessa ei välttämättä enää olekaan.

Jos sairastuu sairauteen, joka voi johtaa kuolemaan, on liian myöhäistä ottaa henkivakuutus, sillä silloin vakuutusta ei myönnetä. Siksi henkivakuutus kannattaa hankkia, kun on terve, eikä sairauksia vielä ole.

Näin ostat henkivakuutuksen

TAPATURMAVAKUUTUKSET KOKO PERHEELLE

Aikuisen tapaturmavakuutus

Pysyvästi edullinen hinta liiton jäsenelle ja hänen puolisolle. Valitse elämäntilanteeseesi sopiva vakuutus. Vakuutuksen saa voimaan muutamassa minuutissa.

Lue lisää

Lapsen tapaturmavakuutus

Myönnetään alle 18-vuotiaille lapsille. Voimassa 25 ikävuoteen saakka, kattaa kilpaurheilun tapaturmat 18-vuotiaaksi asti. Voimassa aina ja kaikkialla ilman omavastuuta. Vakuutuksen saa voimaan muutamassa minuutissa.

Lue lisää