Saako viisikymppinen vielä henkivakuutuksen?

”Viisikymppiä ei ole ikä eikä mikään hankkia henkivakuutus”, sanoo henkivakuutusyhtiö Kalevan asiakaspäällikkö Marja-Liisa Sillanpää. Mutta mitä nuorempana henkivakuutuksen ottaa, sitä edullisempi se on.

Viisikymppiset voivat elää hyvin erityyppistä arkea toisiinsa verrattuna: joillakin jatkuvat ruuhkavuodet, toisilla jälkikasvu on jo aikuistunut. Lisäksi moni elää yksin.

”Yli viisikymppisten erilaisiin elämänvaiheisiin sopivat hyvin eri kokoiset henkivakuutukset”, sanoo asiakaspäällikkö Marja-Liisa Sillanpää.

Lue, minkälaisia henkivakuutuksia eri elämäntilanteissa kannattaa ottaa.

Ruuhkavuodet, parisuhteessa ja paljon lainaa?

Henkivakuutus kannattaa mitoittaa oman tarpeenne mukaan. Kun elätte lapsiperheen ruuhkavuosia, hyvä nyrkkisääntö on summata yhteen lainat, enemmän tienaavan puolison tulot ja parikymmentä tuhatta euroa lasta kohti.

Jos puoliso menehtyy, pystyt surun keskellä jatkamaan perhe-elämää ilman taloudellista huolta.

Korvasimme syyskuussa 2023 tapauksen, jossa 52-vuotias mies kuoli sydänsairauteen. 100 000 euron korvauksesta puolet maksettiin vaimolle ja loppu jaettiin neljän lapsen kesken. Yksi lapsista oli vielä alaikäinen.

Parisuhteessa ja lapset jo omillaan?

Jos lapset ovat lentäneet pesästä omaan elämäänsä, olet puolison kanssa kaksin ja asuntolainanne on melkein maksettu, pienempi korvaussumma mahdollisesti riittää. Kartoita riittävä henkivakuutuskorvaus laskemalla ensin tulonne ja mahdolliset velkanne yhteen. Lisäksi kannattaa huomioida, miten aikuiset lapset selviävät perintöverosta.

"Jos teillä on kiinteää omaisuutta, kuten vaikkapa asunto tai mökki, takaatte henkivakuutuskorvauksella sen, että jälkikasvu pystyy maksamaan omaisuuden perimisestä koituvat perintöverot. Heidän ei välttämättä tarvitse myydä rakasta lapsuudenkotia tai mökkiä ollenkaan. Toisaalta he pystyvät varautumaan pitkäänkin myyntiaikaan ilman huolta perintöverojen erääntymisestä", Sillanpää selventää.

Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus. 

 

Lapseton pariskunta?

Jos teillä on yhteistä lainaa, tulevaan varautuminen on fiksua. Voitte pohtia henkivakuutuksenne korvausmäärää laskemalla yhteiset lainat ja enemmän tienaavan vuositulot yhteen.

Viisikymppinen sinkku tai yksineläjä?

Jos sinulla on omia lapsia, turvaat henkivakuutuksella heidän tulevaisuuttaan. Jos taas elät yksin ja olet lapseton, voit miettiä miten haluat omaisuutesi aikanaan jakaa. Ovatko kummilapsesi tai sisarusten lapset sinulle läheisiä tai joku muu?

Henkivakuutus on hyvä turva myös silloin, jos esimerkiksi vanhempasi ovat taanneet lainasi. Jos he ovat vakuutuksesi edunsaajia, he voivat käyttää korvausta oman lainaosuutensa maksamiseen.

"Jos sinulla on jo henkivakuutus, voit toki tarkistaa, voisiko turvasummaa pienentää. Mikäli olet maksanut jo suurimman osan lainoistasi ja lapset ovat jo omillaan, aiempaa pienempi vakuutusmäärä voi riittää. Aina kannattaa muistaa, että pienikin turva auttaa tiukassa paikassa ja tuo mielenrauhaa”, Sillanpää toteaa.

Mitä henkivakuutus yli viisikymppiselle maksaa?

Viisikymppinen saa esimerkiksi Tehy:n jäsenenä 100 000 euron henkivakuutuksen noin 18 eurolla kuussa. 60-vuotias maksaa samankokoisesta vakuutuksesta noin 91 euroa kuussa.

Jos 25 000 euron korvaussumma riittää elämäntilanteessasi, kuukausittainen satsauksesi on viisikymppisenä vain 4,70 euroa. *

"Henkivakuutus on usein tasasummainen eli vakuutuskorvaus pysyy samana, mutta hinta nousee iän karttuessa. Voit myös muuttaa korvauksen alenevasummaiseksi, eli kuukausimaksusi pysyy samana, mutta vakuutusmäärä laskee vuosittain. Aleneva summa sopii hyvin esimerkiksi elämäntilanteeseen, jolloin lainaa on jo vähemmän", Sillanpää vinkkaa.

Estääkö jokin sairaus henkivakuutuksen saannin?

Kalevan henkivakuutuksen terveysselvitys on hyvin suppea ja helppo täyttää, vastaat vain terveydentilaasi koskevaan pariin kysymykseen kyllä tai ei. Lääkärikäyntiä ei tarvita.

Henkivakuutuksen terveysselvityksessä kysytään syövän ja muutamien muiden suomalaisille tyypillisten sairauksien sairastamisesta ja niiden ajankohdasta. Henkivakuutuksen voi saada, kunhan nimetyn sairauden sairastamisesta on joko kolme tai viisi vuotta, sairaudesta riippuen. Esimerkiksi aivoverisuonisairauden kohdalla aika on viisi vuotta ja syövän kohdalla kolme vuotta.

Saadakseen Kalevan henkivakuutuksen hakija ei saa käyttää muita päihteitä kuin alkoholia, eikä saa olla ollut tutkittavana eikä hoidettavana alkoholin tai muun huumaavan aineen takia. Sairauslomalla oleminen juuri nyt, ja aiempi tai nykyinen kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke ovat esteitä henkivakuutuksen saamiselle.

*) = Esimerkkihinnat on laskettu Tehy:n jäsenen alennuksella.