Suunnittele omat hautajaisesi ennakkoon - miksi ja mitä kaikkea sinun tulee ottaa huomioon? 

Kuolemaa ei usein tule ajatelleeksi, kuin vasta vanhuuden kynnyksellä tai sairastuessa. Ajan rajallisuus kannattaa kuitenkin tiedostaa ja kuolemaan valmistautua monestakin syystä. Kuoleman tiedostaminen herättää usein miettimään omaa elämää, ja sitä mitä todella haluaa tehdä. Omien hautajaisten miettimiseen kannattaa myös suoda hetki aikaa. Oletko koskaan miettinyt, minkälaiset hautajaiset haluaisit? Valmiiksi tehty toivelista omista hautajaisista helpottaa omaisten elämää surun keskellä – päätöksiä kun riittää muutenkin. Tutustutaan seuraavaksi erilaisiin tapoihin järjestää hautajaiset - ota vinkit talteen!

Hautajaisten järjestäminen - ota itse päärooli

Omaisille tulee usein yllätyksenä, kuinka pian läheisen kuolemaan liittyvien asioiden hoito ja hautajaisten järjestäminen pitää käynnistää – itse asiassa aivan saman tien. Se, että kuollut henkilö on jo suunnitellut haluamansa hautajaiset helpottaa huomattavasti omaisten osaa. Surun keskellä heidän on selkeämpi lähteä toteuttamaan valmista listaa, kuin miettiä mitkä olisivat olleet toiveesi – esimerkiksi kenet haluat hautajaisiisi ja keitä kaikkia ystäväpiiriisi kuuluu. ”Varautumalla omiin hautajaisiin voi helpottaa omaisten tuskaa surun hetkellä. Siksi kannattaisikin kirjoittaa lista omista hautajaistoiveista ja antaa se tiedoksi luottoihmisille”, sanoo henkivakuutusyhtiö Kalevan johtaja Minna Mikkanen: ”Mitä tarkemmin omiin hautajaisiin liittyviä toiveita etukäteen suunnittelee, sitä selkeämpää omaisten on toimia.”

On tärkeää, että menehtynyt saa toteuttaa itseään vielä viimeiselle matkalle lähtiessään. ”Suomalaisista lähes 80 prosenttia on sitä mieltä, että vainajan viimeistä tahtoa on noudatettava hautajaisten järjestelyissä, vaikka se olisi ristiriidassa omaisten tahdon kanssa”, Minna Mikkanen kertoo (Kalevan tutkimus, 2019). Mikkanen kannustaa kaikkia miettimään omia hautajaisiaan – ei pelkästään vanhoja ja sairaita. “Omien hautajaisten pohtiminen etukäteen voi olla puhdistava ja tervehdyttäväkin kokemus. Sitä ei kannata pelätä. Samalla tulee mietittyä elämää ja omia valintojaan laajemminkin”, Mikkanen tähdentää.

Mietityttääkö sinua läheistesi pärjääminen kuolemasi jälkeen? Henkivakuutus on hyvä tapa turvata läheistesi taloudellinen tulevaisuus.

 

Hautajaisia joka lähtöön - tällaisia hautajaisia suomalaiset itselleen toivovat

Hautajaisiin ja muistotilaisuuksiin ei kannata soveltaa yksi malli sopii kaikille -ajattelua. Monet haluavat yhä noudattaa uskonnollisia perinteitä ja tiukkaa hautajaisetikettiä. Jotkut toiset voivat toivoa, että heidän tuhkansa sirotellaan lähimetsän mustikanvarvuille rokkimusiikin soidessa. Mari, 54, toivoo omiin hautajaisiinsa elämänuskoista virettä: “Hautajaisissa on aina raskas tunnelma. Toivottavasti jo muistotilaisuudessani olisi elämänuskoisempi vire. Tykkään hyvästä ruoasta, ja sitä pitää olla tarjolla. Ruoan kanssa tarjotaan viiniä ja nostetaan maljat minun muistokseni ja elämälle.” Mari toivoo ennen kaikkea, että hänen hautajaisensa antaisivat perheelle ja muille läheisille voimaa jatkaa elämää. 

Myös Arja, 55, on jo pohtinut omia hautajaisiaan: ”Olen viime aikoina miettinyt paljon hautajaisia, koska vanhempani ja moni kavereistanikin on kuollut. Omiin hautajaisiini haluaisin paljon porukkaa. Minulle lapsuudenystävät ja sukulaiset ovat aina olleet tärkeitä, olenhan viihtynyt samalla paikkakunnalla koko ikäni. Omaa perhettä minulla ei ole.” Arja ei vanno tiukan hautajaisetiketin nimiin: “En kuulu kirkkoon, joten juhla voitaisiin järjestää kesäaikaan omalla pihamaallani. Tarjolla olisi grillimakkaraa, olutta, ehkä jotain salaattiakin. Vieraat saavat valita musiikin, sillä he kyllä tietävät, mistä olen tykännyt. Olisi hyvä, jos ihmiset pitäisivät puheita, mutta mitenkään virallisia niiden ei tarvitsisi olla. Tärkeintä on, että ihmiset voivat kokoontua muistelemaan minua hyvällä mielellä.” 

Lasse, 85, puolestaan haluaa melko perinteiset hautajaiset, joiden keskiössä olisi virret, tuttu pappi ja oma perhe. ”Toivoisin, että minun hautajaisissani olisi paikalla vain oma perhe eli tyttäreni perheineen. Virret ovat olleet minulle aina tärkeitä, joten niitä laulettaisiin paljon”, Lasse kertoo: “Tuttu pappi olisi mukava, olenhan käynyt paljon seurakunnan tilaisuuksissa. Ruokana olisi ainakin graavia siikaa, joka on lempiherkkuni. Lapsenlapset soittaisivat ja laulaisivat. Luultavasti hautajaiseni olisivat aika perinteiset, mutta niinhän olen minäkin.”

Hautajaiset, siunaustilaisuus ja muistotilaisuus - tutustu muistilistaan! 

Surun keskellä läheisistä voi tuntua ylivoimaiselta miettiä kuolleen henkilön hautajaisia. Teet siis heille suuren palveluksen, jos mietit etukäteen, mitkä olisivat sinun näköisesi kauniit hautajaiset. Tutustu kattavaan muistilistaan:

 • Hautaustoimiston valinta. Jos haluat tietyn hautaustoimiston, kirjaa se muistiin. Voit tehdä sopimuksen toimiston kanssa jo ennakkoon. Hautaustoimistot voivat hoitaa lähes kaikki hautajaisiin liittyvät asiat: siunaustilaisuuden, hautaustilaisuuden ja muistotilaisuuden. 
 • Rahat hautajaisjärjestelyihin. Hautajaisten kulut maksetaan ensisijaisesti vainajan varoista – niihin voi käyttää myös henkivakuutuksesta maksettavaa korvausta. On hyvä huomioida, että hautajaismenoihin menee yleensä useita tuhansia euroja.
 • Arkkuhautaus vai uurnahautaus? Kirjoita hautajaismuistioosi haluatko, että sinut haudataan arkussa vai tuhkataan. Arkkuhautauksessa toimitus voi tapahtua kirkossa, kappelissa tai haudalla. Tuhkahautauksessa arkku kukkineen jätetään yleensä kappeliin, josta seurakunta tai hautaustoimisto vie sen tuhkattavaksi. 
 • Arkku vai tuhkauurna? Minkä tyylisen arkun tai tuhkauurnan haluat? Pidätkö koristeellisesta, pelkistetystä vai ekologisesta vaihtoehdosta? Listaa mahdollinen toivemateriaali ja hintaluokka. 
 • Hautakivi vai muistolaatta? Kirjaa ylös, millaisista materiaaleista pidät ja minkä hintaisen hautakiven tai muistolaatan tulisi olla. Ja haluatko hautakiveesi ristin tai muun symbolin? 
 • Hautapaikka. Kerro, mihin haluat itsesi haudattavan. Onko teillä sukuhauta tai haluatko sellaisen? Hautapaikan saadaksesi sinun ei tarvitse olla seurakunnan jäsen, vaan seurakunnat ovat velvollisia luovuttamaan hautapaikan kaikille kunnassa asuville. Hautapaikan voi hankkia myös ennakkoon seurakuntien hautauspalvelusta. 
 • Vaatetus ja muistoesineet arkkuun. Onko sinulla toiveita vaatteista, joissa sinut laitetaan arkkuun? Hautaustoimistojen myymät arkkupaidat ja kaavut ovat puuvillaisia, pellavaisia tai silkkisiä. Sinut voidaan pukea myös omiin vaatteisiisi – juhlapukuun tai vaikkapa oloasuun tai yöpukuun. Kerro myös, jos haluat arkkuun jonkin tärkeän muistoesineen, kirjeen tai valokuvan.
 • Kirkollinen siunaus ja toivepappi? Kirjoita listaan, tahdotko kirkollisen siunauksen kirkossa tai kappelissa. Toimitus voi myös tapahtua haudalla. Kerro lisäksi jos sinulla on mielessäsi pappi, jonka toivot siunaavan sinut hautaan. Myös kirkkoon kuulumattomat ovat oikeutettuja kirkollisiin hautajaisiin ja hekin voivat halutessaan saada siunauksen.
 • Hautajaisvieraat. Omaiset eivät välttämättä tiedä kaikkia sinulle tärkeitä ihmisiä – ystäviä sekä harrastus- ja työkavereita. Tee siis lista hautajaisvieraista: ketkä kutsutaan kirkkoon ja ketkä muistotilaisuuteen. Laita yhteystiedot valmiiksi: puhelinnumero, sähköposti tai katuosoite. Kun vieraslista on valmis, omaisten ei tarvitse pohtia tai riidellä, keitä paikalle sopii kutsua. 
 • Arkunkantajat. Yleensä arkunkantajia on kuusi. Listaa, kenen haluat kantavan arkkua. Myös naiset voivat olla kantajina. Jos kantajia ei löydy lähipiiristä tarpeeksi, pyydä apua seurakunnalta tai hautaustoimistolta.
 • Muistokukat hautajaisiin. Haluatko, että ihmiset laskevat arkulle kukkalaitteen vai esimerkiksi vain yhden kukan. Vai saako jokainen vapaasti valita muistokukat hautajaisiin? Kerro myös, haluatko, että kukkalaitteet lasketaan kappelissa, kirkossa vai haudalla. 
 • Musiikki. Voit valita valmiiksi sinulle mieleiset virret ja lempilaulut siunaustilaisuuteen ja pyytää lähipiirisi tai muuta muusikkoa esiintymään muistotilaisuudessa.
 • Muistotilaisuuden tarjoilut. Moni haluaa, että hautajaiset ovat omannäköiset ja pöydässä on tietynlaisia ruokia ja juomia. Kirjoita ylös pari toivepaikkaa, jossa haluaisit muistotilaisuuden pidettävän. Listaa ruuat ja mahdollisesti myös haluamasi pitopalvelu.
 • Muistotilaisuuden ohjelma. Voit itse määritellä minkä henkiset hautajaiset haluat: millaista musiikkia tilaisuudessa soitetaan, millaisen kattauksen, koristelun ja kukat haluat. Mitä toivot ohjelmaksi? Haluatko, että hautajaisissasi juodaan myös kuohuvaa vai ollaanko vesilinjalla?
 • Valokuvat ja muistoesineet. Millaisena haluat itsesi muistettavan? Valitse mieleisesi kuva tai kuvat - ehkäpä myös video - muistotilaisuuteen. Nykyään muistopöydälle laitetaan usein myös vainajalle tärkeitä esineitä.
 • Valokuvaaja. Myös valokuvaaminen kannattaa sopia hyvissä ajoin ennen hautajaisia. Haluatko paikalle ammattikuvaajan vai onko lähipiirissänne luottokuvaaja, jolla on tilannetajua ja osaamista? Kerro myös, mistä haluat kuvia otettavan ja kenelle kuvat lähetetään.
 • Kuolinilmoitus lehdessä vai netissä? Jos sinulla on lempiruno, jonka haluat kuolinilmoitukseen, kirjoita se listallesi. Löydät kauniita värssyjä myös netistä, runokirjoista ja muiden kuolinilmoituksista. Kerro myös, mihin lehtiin haluat kuolinilmoituksesi laitettavan ja julkaistaanko ilmoitus ennen vai jälkeen hautajaisten. Kuolinilmoituksia julkaistaan nykyisin myös netissä.
 • Haudanhoitosopimus. Voit esittää toiveen, mitä kukkia toivot kesäisin haudallesi. Voit halutessasi nimetä hautaoikeuden haltijan. Jos sinä et sitä tee, se jää omaisten tehtäväksi. Haltija vastaa haudan hoidosta ja sitä koskevista kysymyksistä. Haudan hoidosta voi sopia myös seurakunnan tai hautoja hoitavan yrityksen kanssa.

Kun olet saanut kirjattua muistiin omat hautajaistoiveesi, voit luetuttaa listan kahdella henkilöllä ja pyytää heitä allekirjoittamaan se. Ota toivelistastasi kopiot ja anna ne luottoihmisillesi.

Tiesitkö, että henkivakuutuksella voit turvata läheistesi taloudellisen tulevaisuuden?