« Kaikki ajankohtaiset

14.3.2024

Kalevan malja saapui kulttuurikeskus TAHDON näyttelyyn

Kalevan malja tuotiin osaksi TAHDON näyttelyä keskiviikkona 13.3. Vuonna 1909 Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kalevan henkilöstö lahjoitti maljan silloiselle Suomen Voimistelu- ja Urheiluliitolle ikuisesti kiertäväksi palkinnoksi yleisurheilun SM-kisoihin.

Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen ja Kalevan malja.

”Malja lahjoitettiin, jotta se voisi kannustaa suomalaisia liikkumaan ja urheilemaan. Kalevan maljalla ja Kalevan kisoilla on suuri merkitys suomalaiselle yleisurheilulle, seuroille ja itse urheilijoille. Monille kisat ovat koko vuoden kohokohta”, kertoo Suomen Urheiluliiton markkinointiyhtiön toimitusjohtaja Jari Töykkä.

Kalevan maljan vitriinissä on muun muassa lista kaikista maljan voittaneista seuroista.

”Kalevan malja ja Kalevan kisat ovat suomalaisessa urheilussa ikonisia käsitteitä, joiden takana on yhteiskunnallisen vastuun kantava suomalainen yritys. Meille on kunnia-asia olla yhteistyömme myötä kertomassa Kalevan 150-vuotista tarinaa, jossa suhde suomalaiseen urheiluun on poikkeuksellisen vahva”, kertoo TAHDON johtaja Jukka-Pekka Vuori.

Malja juhlistaa Kalevan 150 vuoden ikää

Kalevan maljan tuominen osaksi näyttelyä on yksi Henkivakuutusyhtiö Kalevan 150-vuotista taivalta juhlistavista teoista.  Kaleva perustettiin vuonna 1874 turvaamaan suomalaisten perheiden talouksia aikana, jolloin Suomi oli vielä köyhä maa ja huoltajan kuolema todellinen uhka perheen toimeentulolle.

”Vaikka elämme pidempään, yhä edelleen tarvitaan taloudellista turvaa. Vuosittain Suomessa kuolee ennen aikaisesti lähes 8000 työikäistä, suurin osa sairauksiin. Henkivakuutus on entistä tärkeämpi, kun suomalaisilla perheillä on velkaa ja elintaso on noussut. Kaleva on henkivakuutustoiminnallaan turvannut suomalaisten taloutta jo 150 vuotta, ja turvaa vielä pitkälle tulevaisuuteen”, toteaa Kalevan toimitusjohtaja Timo Laitinen.

Maljaan on aikanaan kaiverrettu sanat ”Ruumiillinen ja taloudellinen hyvinvointi päämäärämme”. Nämä sanat ohjaavat Kalevan toimintaa vielä tänäkin päivänä, mistä kertoo vahva suhde urheilun ja liikunnan tukemiseen.

Urheilun  tähtinimiä mukana Kalevan maljan juhlistuksessa

Kaleva juhlisti maljan saapumista yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Kalevan merkittäviä yhteistyökumppaneita ovat vakuutusalalta If sekä Mandatum, noin 90 ammattiliittoa, joille Kaleva tarjoaa etuhintaisia henkivakuutuksia, Suomen Urheiluliitto sekä nyt vuoden 2024 alusta myös Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO.

Kalevan maljan saapumista juhlistaneessa tilaisuudessa oli mukana urheilun huippuja. Nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén kertoi muistojaan Kalevan kisoista. Haastateltavina olivat myös Sara Lappalainen, kahdeksankertainen suomenmestari 800 metrillä, sekä Veli-Matti ”Aku” Partanen, joka voitti kultaa viime vuoden Kalevan kisoissa 20 kilometrin kävelyssä.

Tutustu Kalevan ja urheilun historiaan

Urheilu on aina ollut lähellä Kalevan työntekijöiden sydämiä. Pääset tutustumaan Kalevan ja urheilun yhteiseen historiaan juhlavuoden sivustolla. Voit myös oppia lisää Kalevan maljasta ja Kalevan kisoista.

Tutustu Kalevan historiaan