PARITURVA - EDULLINEN HENKIVAKUUTUS KAHDELLE

Osta Pariturva

Pariturva vai erilliset henkivakuutukset?

Pariturva on henkivakuutus, joka otetaan yhdessä avio- tai avopuolison kanssa. Se on siis kahden henkilön yhteinen henkivakuutus, yhdellä korvaussummalla. Olet oikeutettu Kalevan pariturvaan tuntuvalla alennuksella, jos jompikumpi teistä on jonkin yhteistyöliittomme jäsen. Vaan missä tilanteessa kannattaa valita henkivakuutukseksi pariturva ja missä kaksi erillistä henkivakuutusta? 

Miksi henkivakuutus?

Henkivakuutuksella varaudutaan turvaamaan lähiomaisten elintasoa kuolemantapauksessa. Lähipiiri saa henkivakuutuskorvauksen usein hyvin nopeasti korvaushakemuksen lähettämisen jälkeen. Henkivakuutus on siis omiaan lieventämään taloushuolia ja tuomaan mielenrauhaa. Se on erityisen tärkeä ihmisille, joilla on lapsia ja/tai asuntolainaa. Myös vuokralla asuvassa pariskunnassa toisen asumiskustannukset tuplaantuvat, jos toinen kuolee.

Riittävä henkivakuutuskorvauksen taso on kotitalouden yhteenlasketut velat ja/tai asumiskustannukset ja vuosiansiot, sekä siihen päälle 20 000 euroa elätettävää lasta kohti.

Kalevan henkivakuutukset ovat erinomainen etu liiton jäsenelle. Yhteistyöliittojemme jäsenet säästävät huomattavia summia vakuutuksillamme. Esimerkiksi Tekniikan akateemisten (TEK) jäsenet säästävät meiltä otetulla henkivakuutuksella keskimäärin 536 euroa vuodessa, Palvelualojen ammattiliiton (PAM) jäsenet puolestaan 296 euroa.

 

Milloin kannattaa valita pariturva?

Kalevan Pariturva sopii sinulle ja puolisollesi jos:

  • haluatte edullisen henkivakuutuksen, jossa on lyhyt ja helppo terveysselvitys ilman lääkärissä käyntiä
  • teillä on yhteistä velkaa ja/tai lapsia sekä yhteinen koti
  • olette samaa ikäluokkaa
  • jompikumpi teistä on yhteistyöliittomme jäsen
  • haluatte pitää toisistanne huolta myös haudan takaa.

 

Pariturva on henkivakuutus, joka otetaan yhdessä kumppanin eli avio- tai avopuolison kanssa. Pariturva on edullisempi vaihtoehto henkivakuutukseksi, koska siinä on yksi korvaussumma kahdelle vakuutetulle. Pariturvassa henkivakuutuksen maksut ovat tyypillisesti pienempiä kuin kahdessa erillisessä henkivakuutuksessa. Mikäli sinulla ja puolisollasi on suuri ikäero, kannattaa tarkistaa, olisivatko erilliset henkivakuutukset edullisempi ratkaisu.

Toisin kuin henkilökohtaisessa henkivakuutuksessa, pariturvassa ei voi määritellä erisuuruisia vakuutusturvia sen eri osapuolille. Jos toinen teistä tienaa huomattavasti enemmän, pariturvan korvaussumma kannattaa valita enemmän tienaavan mukaan.

Pariturvassa molemmille voi määrätä eri edunsaajat. Yleensä pariturvan edunsaajaksi valitaan puoliso. Kannattaa miettiä, mikä edunsaaja sopii pariskunnan sen hetkiseen elämäntilanteeseen parhaiten, joskus myös puoliso ja lapset voivat olla sopiva vaihtoehto. Uusioperheissä edunsaajaa kannattaa miettiä vielä tarkemmin. Avopuoliso tulee aina nimetä erikseen edunsaajamääräykseen, samoin puolison lapset edellisestä liitosta, jos heitä ei ole adoptoinut omiksi lapsikseen. Lue lisää edunsaajista.

Esimerkki: Maria ja Teppo asuvat avioliitossa. Marialla on edellisestä liitosta yksi lapsi (5-v.), Tepolla kaksi (5- ja 7-v.). Lisäksi heillä on yksi yhteinen lapsi (1-v.). Jos Teppo on määrännyt edunsaajaksi ”puoliso ja lapset”, Tepon kuollessa korvaussumma jaetaan Marian, Tepon edellisen liiton lapsien ja Tepon ja Marian lapsen kesken. Marian lapsi edellisestä liitosta ei saa korvausta. 

Mihin asti pariturva on voimassa?

Pariturva on voimassa siihen asti, kun ensimmäinen kumppaneista kuolee tai täyttää 70 vuotta. Kuoleman sattuessa korvaussumma maksetaan kokonaisuudessaan kuolleen edunsaajille. Pariturvaa voi yleensä jatkaa yhden henkilön henkivakuutuksena ilman uutta terveysselvitystä. Pariturva voi myös päättyä siihen, että molemmat vakuutetut kuolevat samanaikaisesti. Tällöin korvaussumma maksetaan puoliksi kummankin edunsaajille.  

Pariturva voidaan myös päättää, jos pariskunta eroaa. Jos pariskunta eroaa, molemmat pystyvät muuttamaan oman turvansa omiksi erillisiksi henkivakuutuksiksi. Samalla he nimeävät edunsaajat uudestaan. Pariturvassa vain toinen osapuoli pariskunnasta on vakuutuksenottaja, jolla on oikeus määrätä vakuutuksesta. Hän voi irtisanoa henkivakuutuksen milloin vain. 

Milloin kannattaa ottaa omat henkivakuutukset?

Omat henkivakuutukset Kalevalta ovat hyvä ratkaisu sinulle ja puolisollesi jos:

  • molemmat haluavat päättää yksin vakuutuksistaan ja/tai haluatte varautua riskiin, että molemmat kuolevat samaan aikaan
  • toinen teistä on paljon vanhempi kuin toinen
  • haluatte edulliset henkivakuutukset, joissa on lyhyt ja helppo terveysselvitys ilman lääkärissä käyntiä
  • teillä on yhteistä velkaa ja/tai lapsia sekä yhteinen koti
  • jompikumpi teistä tai molemmat ovat yhteistyöliittomme jäseniä
  • haluatte pitää toisistanne huolta myös haudan takaa.

 

Omat henkivakuutukset ovat pariturvaa parempi ratkaisu, jos molemmat haluavat päättää itse omista vakuutuksistaan. Omat erilliset henkivakuutukset voivat olla edullisempi vaihtoehto, jos pariskunnan osapuolilla on iso ikäero. Lisäksi pariturvassa on yksi yhteinen korvaussumma, mikä ei ole paras ratkaisu joillekin pariskunnille.

Omat henkivakuutukset ovat suuremmaksi hyödyksi, jos molemmat pariskunnan osapuolet kuolevat samaan aikaan. Pariturvan korvaussumma on laskettu sillä oletuksella, että todennäköisesti toinen pariskunnasta kuolee ensin, jolloin edunsaajille maksetaan koko korvausmäärä. Jos molemmat kuolevat samaan aikaan, jäljelle jääneet perilliset joutuvat tiukempaan rahatilanteeseen, sillä korvaussumma maksetaan puoliksi kummankin edunsaajille. 

Pariturvassa vain toinen pariskunnasta voi olla vakuutuksenottaja, ja hänellä on tällöin valta päättää pariturvan voimassaolosta ja edunsaajamääräyksistä yksin. Toinen osapuoli ei saa ilmoitusta, jos vakuutuksenottaja irtisanoo pariturvan, tai jos se lopetetaan, koska vakuutusmaksuja ei ole hoidettu. Erilliset henkivakuutukset toimivat paremmin, jos kumpikin osapuoli haluaa päättää vakuutuksestaan itse.

Saammeko erilliset henkivakuutukset, jos vain toinen on yhteistyöliiton jäsen?

Jos päädytte ottamaan omat erilliset henkivakuutuksenne meiltä, vakuutuksen ottajan tai ottajien on oltava yhteistyöliittomme jäseniä. Jos molemmat haluavat päättää omista vakuutuksistaan, silloin molempien tarvitsee ottaa vakuutus eli olla maksajana omalle vakuutukselleen. Silloin molempien on oltava jonkin yhteistyöliittomme jäseniä.

Jos taasen vain toinen pariskunnasta on yhteistyöliiton jäsen, hän voi ottaa erilliset henkivakuutukset itselleen ja puolisolleen. Tällöin hän määrää molempien vakuutusten edunsaajista, ja pystyy halutessaan lopettamaan vakuutukset kysymättä puolisoltaan. Jos haluat ostaa oman erillisen henkivakuutuksen puolisollesi, ole yhteydessä asiakaspalveluun, jota hoitaa yhteistyökumppanimme If (puh. 010 19 19 19).

Kalevan henkivakuutus ja pariturva ovat erittäin edullinen etu liiton jäsenelle. Tarkista, kuulutko johonkin yhteistyöliitoistamme.

Mihin liittoon sinä kuulut?

 

Kalevan henkivakuutuksen saa hankittua vain parissa minuutissa netistä.

 

Muista pitää henkivakuutuksen edunsaajat ajan tasalla!

Koska elämäntilanteet muuttuvat, henkivakuutukset edunsaajamääräyksineen kannattaa tarkistaa kerran vuodessa - aivan kuten mahdollinen testamenttikin. Näin asiakirjat pysyvät ajan tasalla, ja korvaukset maksetaan oikeille henkilöille.